Potražni timovi vježbali na Perući

Od 28. do 30. lipnja na jezeru Peruća održan je redovni K9 trening HGSS komisije za potrage i lavine, u organizaciji HGSS Stanice Split te uz potporu logističke sekcije Stanice Split u osnivanju.

Ovaj put tema je bila pretraga za potopljenim tijelom. Na treningu je sudjelovalo 30-ak članova HGSS-a iz cijele Hrvatske uključujući markirante i pomoćnike. Svoj obol ovoj organizaciji dali su i iskusni logističari Stanice Split.

Svi K9 timovi pokazali su izuzetno znanje sukladno razini obuke, odnosno starosti psa.

Kao poseban gost na ovom treningu, sudjelovao je HGSS-ov dugogodišnji suradnik iz Welsa David Jones koji je sudionicima prenio dio svoga višegodišnjeg rada s potražnim psima. S njim je dogovorenja i daljnja suradnju na razini HGSS-a.

Priča s korištenjem pasa u potragama HGSS-a započinje još za vrijeme Domovinskog rata. Naime HGSS je spasio jednog zalutalog pripadnika međunarodnih mirovinskih snaga na Mosoru, na što se vojna snaga željela odužiti nekom korisnom akcijom. Kako je većina pripadnika bila s područja Wales-a, 1998. godine doveli su u Hrvatsku dva vrhunska potražna psa, a kasnije je HGSS nabavio još dva štenca pasmine border collie, jedan uvezen iz Walesa, a drugi uzgojen u Hrvatskoj. S tim psima započela je prva obuka potražnih pasa HGSS-a u Hrvatskoj s instruktorima iz Walesa.

U slično vrijeme kao i rad s potražnim psima, pri HGSS-u počinje razvoj vođenja potraga, od prve prezentacije na Mosoru 1998., preko obuke članova HGSS-a u Walesu 2005., pa do prvog tečaja za voditelje potraga 2009. godine na kojem su predavači bili instruktori iz Walesa Alistar Read i David Jones.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26