In memoriam: Hrvoje Dujmić (2014.-2024.)

Dana 26. lipnja 2014. preminuo je Hrvoje Dujmić, sveučilišni profesor s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, čovjek kojeg će studenti pamtiti po njegovoj požrtvovnosti u prijenosu znanja i podizanju budućih inženjera, magistara i doktora znanosti. Znanost je spojio sa spašavanjem života i na taj način podigao HGSS na visoku ljestvicu. Bio je dugogodišnji član Hrvatske gorske službe spašavanja gdje je nekoliko godina bio Pročelnik komisije za informiranje i analitiku.

“Hrvojev vrh je nekako stršio iznad naših glava, njegovih kolega, ukazujući put kojim trebamo odrastati i s kojim se trebamo mjeriti”, napisale su kolege iz splitske Stanice.

Hrvoje je bio speleolog i alpinist. Iza njega stoji čitav niz ekspedicija kojih je bio i organizator i spiritus movens. Zahvaljujući njemu penjali su se najviši vrhovi Sjeverne (Mt.McKinley) i Južne Amerike (Aconcagua), najviši vulkani (Oyos del Salado, Coropuna)… Njegov trud u pronalaženju novih jama po dinarskim gorjima mogu posvjedočiti njegove kolege, špiljari, iz cijele Hrvatske.

Dujmić je bio vrhunski gorski spašavatelj, a njegova razboritost i mudro odlučivanje u ključnim trenucima bili su neprocjenjivi za uspješno provedene akcije.

“Hrvoje je bio čovjek, za uzor. Njegova moralna načela su nam bila svjetionik kada god nam je u glavama padao mrak beznađa, od neuspjeha. U trenucima kada smo bezuspješno tragali za nestalim ljudima, tragajući za smislom, on je nalazio nade i razloga za neodustajanje. Odlučno, samouvjereno i neoborivo. Poklonio nam je spokojan san u isrcpljenom tijelu. Njegova etička načela isklesana su u kolegama i glavama mladih spašavatelja prema kojima je nesebično davao svoj život”, iskreno su zapisale njegove kolege koje ga se i dan danas živo sjećaju s ljubavlju i poštovanjem.

U spomen na prerano preminulog profesora Hrvoja Dujmića, Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB) ustanovio je nagradu “Hrvoje Dujmić”. Ovom nagradom se želi odati priznanje studentima i djelatnicima Fakulteta koji su svojim djelima od opće društvene koristi inspirirali druge, pokazali iznimnu ljudskost ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima.

Hrvoje je bio baš takav: uzor i inspiracija.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26