Uspomena: Žene na vrhu svijeta

Na današnji dan, 2009. godine, Splićanka Milena Šijan, članica HGSS Stanice Split popela se na Mount Everest u sklopu ženske alpinističke ekspedicije koji je organizirao Hrvatski planinarski savez.

Na ovu drugu žensku ekspediciju na Himalaju 24. ožujka krenulo je 11 hrabrih žena. Predvodio ih je alpinist Darko Berljak.

Najmlađa i najstarija članica hrvatske ženske ekspedicije, Ena Vrbek i Milena Šijan, obje pripadnice HGSS-a, popele su se na najvišu točku planeta za samo osam i pol sati iz Logora 3 na Južnom sedlu, po tisuću metara visokom jugoistočnom grebenu, samo dva dana nakon što su 8850 metara visok vrh popele sestre Darija i Iris Bostjančić. S Milenom i Enom u pratnji bila su i dvojica Šerpa, Lakpa i Pasang.

Nakon povratka kući, Milena je naglasila kako je najsretnija što su se sve članice tima vratile zdrave i žive. – Ta 72 dana prošla su i brzo i sporo. Ponekad se vrijeme činilo kao vječnost, ali planina je posebno mjesto. Puno ljudi pokušava popeti, ali ne uspijeva iz raznih razloga: nepripremljenosti, nedovoljne fizičke i psihičke spreme ili nekog trećeg razloga. Mi nismo osvojile Himalaju, ona nam je otvorila vrata – kazala je Milena.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26