Akcija spašavanja na Mosoru

Stanica Split imala je ovog četvrtka akciju spašavanja stranog državljanina na Mosoru.

U 13.44 sati članovi HGSS-a dobili su poziv da se odazovu akciji na Mosoru gdje se nalazi ozlijeđeni strani državljanin u društvu prijatelja. Njih dvojica kretali su se od Šipačke do Vickog stupa, no jedan od njih zadobio je ozlijedu noge te se nije mogao samostalno kretati. Po pozivu, zemaljskim putem prema unsrećenom je krenula ekipa s UT nosilima, a u 14.40 sati iz baze Divulje je poletio helikopter HRZ-a sa 4 letača spašavatelja.

U rekordnom vremenu, osoba je predana helikopterskoj ekipi koja ga je u 15.30 predala hitnoj medicinskoj pomoći koja je čekala u Lori. Spašavatelji su se s Mosora spustili u 16.10 sati i time je akcija okončana. Ukupno je sudjelovalo 20 članova HGSS-a.

Korištenje helikoptera i ovaj put pokazalo se kao dobitna kombinacija jer je unesrećeni predan liječnicima unutar sat vremena od dojave. U tome je važnu ulogu imala i ekipa HRZ-a koja usko surađuje s HGSS-om.

U protivnom, za ovakve akcije na teškom stjenovitom terenu bilo bi potrebno jako puno ljudi i vremena, dok bi za unesrećenog sam zemaljski transport bio prilično neugodan.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26