Članovi Stanice Split na Breithornu, Gran Paradisu i Araratu

Članovi Stanice Split Mario Špar, Ante Matić, Ivica Perković i pročelnik Branimir Jukić sretno su se vratili s uspona na Breithorn (4164 m) i Gran Paradiso (4061m).

Sam vrh Breithorn se nalazi na granici Italije i Švicarske, a do njega postoje dvije rute za uspon, ona sa Švicarske strane iz Zermatta i s talijanske iz Cervinije koju su dečki odabrali.

Iako je Breithorn tehnički najjednostavniji četiritisućnjak, zbog svoje visine zahtjeva dobru pripremu i fizičku kondiciju, pa je to ujedno bio dobar aklimatizacijski trening. 

Kako dio rute za uspon na Breithorn ide po skijaškoj stazi iskoristili su priliku da taj dio prijeđu na turnim skijama. Do samog vrha korištene su dezere i cepini, te naveza. Potom je opet bila prilika za turno skijanje s 3800 metara.

Drugi dio puta odnosio je na Gran Paradiso koji je u cijelosti nalazi na teritoriju Italije. Iako je sam vrh niži od Breithorna, Gran Paradiso sa svojih 4061m je teže dostupniji. Osim šta je potrebno odraditi ukupnu visinsku razliku uspona od oko 2200m i dužinu od 10 km, isto tako se treba i vratiti istom stazom natrag. Zbog toga se uspon izvodi u dva dana.

Prilikom uspona susreli su španjolskog planinara koji je sam krenuo na uspon, te se nije osjećao sigurno. Ekipa splitske stanice uključila ga je u svoju navezu i nakon vrha, svi su se sretno spustili.

Ekipu je poslužilo lijepo vrijeme, a moglo je s tugom zamjetili kako je prije desetak godina ledenjak bio mnogo veći na obje lokacije.

Također, moramo pohvaliti i člana splitske Stanice MIrka Gaurinu koji se s ekipom NOPD Koćari iz Sinja popeo na najveći vrh Turske Ağrı Dağı visok 5137 m!


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26