Deset akcija u tjedan dana

Statistički, Hrvatska gorska služba spašavanja godišnje zabilježi oko 800 različitih akcija. U tih ukupno 800-tinjak odrađenih akcija, okvirno je 500 klasičnih akcija spašavanja, 250 potraga, 25 akcija na vodi i 25 helikopterskih akcija. U odnosu na dvadesetak godina prije, broj akcija se povećao deseterostruko.

Koliko zna biti intezivan samo jedan tjedan u jednoj stanici, potvrđuje i ovaj protekli kada je splitska Stanica zabilježila čak deset akcija.

Donosimo zbirni pregled intervencija u proteklom tjednu u kojem su sudjelovali članovi HGSS Stanice Split, te njenih ispostava:

Viška ispostava dobila je večernji poziv kako je brodica s posadom ostala zatočena u uvali Knezica zbog velikog mora i tehničkih problema. Srećom, nije bilo ozlijeđenih, a brod je vraćen u more dok su moreplovci gumenjakom prebačeni na sigurno tlo.

Pred vikend u kojem su meteorolozi najavljivali olujno nevrijeme, kolege iz Makarske pokrenuli su akciju traganja za nestalim strancem koji se iz Basta uputio na sv. Iliju na Biokovu. U zahtjevnoj akciji u kojoj je sudjelovalo 50 spašavatelja iz Makarske, Dubrovnika, Zagreba i Splita, osoba je spašena i zbog ozlijede noge helikopterskim letom prebačena u splitsku bolnicu. Akciju su znatno otežavali magla, kiša i sklizak, stjenovit teren.

U isto vrijeme tragalo se za turistom na Mosoru koji je izgubio put, ostavši bez vode i baterije na mobitelu. Srećom, pronađen je prije mraka i otpraćen do svog vozila.

Na Peruču se uputila ekipa stranih turista čije je vozilo zapelo na makadamu, te ih je bilo potrebno izvlačiti.

Na rijeci Cetini vodič rafting ture zadobio je ozlijedu noge, te je bila potrebna intervencija HGSS-a.

U polasku je bila potražna akcija na Hvaru zbog 70-godišnjakinje koja se nije vratila s plivanja, no srećom, gospođa se na koncu sama pojavila, vidno iscrpljena i pothlađena.

U Drnišu HGSS je surađivao s policijom oko jedne krim situacije, a na Dinari se tražio stranac koji je snimajući planinu dronom izgubio i put kao i svu osobnu i tehničku opremu.

U noćnim satima na dežurni mobitel stigao je poziv za pomoć od strane vlasnika psa koji je pao s 20 metara u napuštene prostorije nekadašnje diskoteke na Duilovu u Splitu. Pas je izvučen iz objekta te odveden veterinaru.

Na koncu, spašavatelji su spašavali dvije koze koje su ‘zaglavile’ u stijenama na nepristupačnom terenu u kanjonu Cetine.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26