In memoriam: Hrvoje Dujmić (2014.-2023.)

Dana 26. lipnja 2014. napustio nas je Hrvoje Dujmić, u dobi kada gorski spašavatelj dostiže vrh sposobnosti, snage i iskustva potrebnog za spašavanje života drugih ljudi.

“Hrvojev vrh je nekako stršio iznad naših glava, njegovih kolega, ukazujući put kojim trebamo odrastati i s kojim se trebamo mjeriti”, napisale su kolege iz splitske Stanice.

Hrvoje je bio sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, čovjek kojeg će studenti pamtiti po njegovoj požrtvovnosti u prijenosu znanja i podizanju budućih inženjera, magistara i doktora znanosti. Znanost je spojio sa spašavanjem života i na taj način podigao HGSS na ljestvicu s kojom se ponosno dičimo među ostalim službama. Nije mali broj članova HGSS-a i planinara koji su bili upravo njegovi studenti i kojima je također usadio duh sinergije znanosti i prirode.

Hrvoje je bio speleolog i alpinist. Iza njega stoji čitav niz ekspedicija kojih je bio i organizator i spiritus movens. Zahvaljujući njemu penjali su se najviši vrhovi Sjeverne (Mt.McKinley) i Južne Amerike (Aconcagua), najviši vulkani (Oyos del Salado, Coropuna)… Njegov trud u pronalaženju novih jama po dinarskim gorjima mogu posvjedočiti njegove kolege, špiljari, iz cijele Hrvatske.

Dujmić je bio vrhunski gorski spašavatelj, a njegova razboritost i mudro odlučivanje u ključnim trenucima bili su neprocjenjivi za uspješno provedene akcije.

“Hrvoje je bio čovjek, za uzor. Njegova moralna načela su nam bila svjetionik kada god nam je u glavama padao mrak beznađa, od neuspjeha. U trenucima kada smo bezuspješno tragali za nestalim ljudima, tragajući za smislom, on je nalazio nade i razloga za neodustajanje. Odlučno, samouvjereno i neoborivo. Poklonio nam je spokojan san u isrcpljenom tijelu. Njegova etička načela isklesana su u kolegama i glavama mladih spašavatelja prema kojima je nesebično davao svoj život”, iskreno su zapisale njegove kolege koje ga se i dan danas živo sjećaju s ljubavlju i poštovanjem.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26