Uspomena na Joška Božića

Joško Božić (1975-2023)
Početkom lipnja 2007. godine, od posljedica teške prometne nesreće preminuo je jedan od najboljih i najspremnijih hrvatskih spašavatelja, tadašnji pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Split, Joško Božić.
Kako kolege kažu o njemu, Joško je bio spašavatelj svjetske razine koji je osobno spasio na stotine života, bio je jedan od najboljih hrvatskih alpinista, učesnik brojnih ekspedicija s ispenjanim stotinama smjerova i učitelj mnogim alpinistima i spašavateljima. Osim alpinizmom, bavio se ronjenjem (instruktor) i speleoronjenjem, padobranskim jedrenjem i pustolovnim utrkama a sve svoje bogato znanje i iskustvo nesebično je stavljao u službu spašavanja ljudskih života.
Iako je svoju sportsku karijeru započeo s boksom bio je (juniorski prvak Hrvatske) i taekwandoom, brzo se okrenuo očevim stopama završivši alpinističku školu. Svoje stečeno planinarsko znanje kao mlad iskoristio je i u Domovinskom ratu od 1993. godine pa do završnih oslobodilačkih operacija.
Za vrijeme svog spašavateljskog staža, Joško je napravio velike pothvate i u alpinizmu a većinu svojih aktivnosti popratio je iznimno kvalitetnim videom i foto zapisima. 

“Iz penjanja, kao i iz života, treba izvući lijepe stvari i živjeti od njih, i ne dozvoliti da nas gomila sitnica i negativnosti povuče za sobom na dno. Neka nas život u planinama uči životu u dolini. Pored ovog iskustva, naše obaveze, posao i svakodnevni život stvarno postaju ljepši”, zapisao je to u studenome 2005. Joško Božić u svome dnevniku s uspona na himalajski vrh Ama Dablam.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26