Rođendan HGSS-a

Danas HGSS slavi 73. obljetnicu. Na današnji dan, 1950. godine u zgradi u Masarykovoj 1 u Zagrebu održana je Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. U to vrijeme djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg Planinarskog saveza Hrvatske.

Hrvatska gorska služba spašavanja od tada je prerasla u službu javnog karaktera i djelovanja od iznimnog nacionalnog interesa. Preko tisuću visoko motiviranih volontera raspoređeni su u 25 stanica i 40 ispostava na području cijele Hrvatske.

Osnovni ciljevi HGSS-a su sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama, a u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Osim spašavanja i pružanje prve pomoći unesrećenima na nepristupačnim područjima, veliku pažnju HGSS posvećuje edukaciji i prevenciji, odnosno sprečavanju i izbjegavanju nesreća na nepristupačnim terenima, posebice planinarskih nesreća.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26