Godišnja potražna vježba Stanice Split

Tijekom subote HGSS Stanica Split organizirala je redovitu godišnju potražnu vježbu na području Solina i Kliškog polja, u kojoj je sudjelovalo preko stotinu članova stanice, te ispostava iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Vježbi su se priključili i pripadnici Civilne zaštite, Crvenoga križa, te izviđača.

Bila je ovo prilika da se na jednom mjestu okupe gotovo svi resursi HGSS-a, od potražnih timova, timova s potražnim psima, dronova, quadova, zapovjednog vozila i ostalih čimbenika, nužnih za dobru i temeljitu potragu za nestalom osobom.

Vježba je započela u ranim jutarnjim satima kroz niz predavanja i radionica o kompleksnom sustavu potrage od zaprimanja dojave, preko prikupljanja svih potrebnih informacija, do izlaska na teren i načina pretraživanja terena kako u početnoj, najvažnijoj fazi, tako i u kasnijoj, kada se potraga širi po potrebi. Pričalo se i o potragama na brzim vodama.

Rad s kartama

Na terenu

Timovi su pročešljali zahtjevan teren Kliškog polja i Solina, te su uspješno obavili sve zadane zadatke, a što je najvažnije, pronašli su nestale osobe, baš kao i timovi s potražnim psima koji su se još jednom pokazali kao dragocjen resurs HGSS-a. Nakon vježbe na terenu uslijedila je zajednička analiza, jako korisna za sve sudionike koji su mogli bolje sagledati sve aspekte potrage nakon odrađene vježbe.

  • Veći dio angažmana HGSS-a otpada na same potrage, pa su ovakve vježbe uvijek potrebne i dobrodošle, kako za stare članove, tako i za sve naše suradnike iz ispostava koji su se ovaj put odazvali u zaista velikom broju, što i jest važno u jednoj potrazi. Što više ljudstva na terenu imamo, to je veća i brža šansa da će se nestala osoba pronaći što prije.
Ante Jukić, koordinator vježbe
Rad s GPS uređajima
  • Lani smo na razini naše županije imali tridesetak potraga, a uz ovu godišnju, imamo i vježbe tijekom cijele godine. Cilj nam je držati visoku razinu spremnosti i obučenosti svih sudionika potrage kako bi mogli odgovoriti na sve izazove – kazao je Ante Jukić koji je koordinirao vježbu.

Foto: Jakov Kalajžić


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26