Splitski K9 na treningu u Norveškoj

U Norveškoj je održan trening u sklopu međunarodnog projekta „Razmjena iskustva između Hrvatske i Norveške u potrazi i spašavanju u ruševinama“. Trening je obuhvatio aktivnosti predviđene projektom koje za rezultat imaju podizanje znanja, stručnosti i spremnosti HGSS-a u vidu traganja i spašavanja u ruševinama.

Pet potražnih timova HGSS-a, među kojima i onaj splitski, u društvu kolega iz Malte, Švedske i Norveške održali su obuku na različitim poligonima – scenariji traganja na napuštenim farmama, kamenolomi granita i hrpe drvene građe što HGSS-ovim timovima predstavljaju nove metode rada s potražnim psima.

Naši timovi su se prvi put susreli s uporabom dugog povodca koji se po USAR standardima koristi na području kolapsa (ruševine) gdje postoje prijeteće vanjske opasnosti za potražnog psa, odnosno kad se blizu mjesta traganja nalazi mnogo civila, neposredna blizina gradskog meteža zbog čeka psi moraju stalno biti pod nadzorom.

Na poligonima su se izvodile samostalne vježbe, privikavanja pasa na nove neprijatne materijale i drugo.

Novost za naše vodiče bio je dio treninga posvećen upravo njima – vodičima. Naime, pokazalo se iznimno učinkovitim kad još jedna osoba pored vodiča psa istodobno prati i psa i vodiča te bilježi sva zapažanja sistematski. Iz tog razloga, dio treninga se odnosio upravo na pripremu vodiča za preuzimanje pozicije vođe timova.

Zaključak je veliko zadovoljstvo zbog proživljenih novih iskustava, usvojenih znanja i vještina kao i pohvala od strane samih instruktora na račun spremnosti i sposobnosti naših potražnih timova – kako u učenju, tako i u dijeljenju.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26