Njuškice vježbale za scenarije katastrofa

Kako to izgleda kada potražni timovi treniraju za slučaj nesreća?

Prije nekoliko dana u Dolomitima je održan međunarodni trening „Rubble 2022“ – traganje i spašavanje iz ruševina uz pomoć K9 potražnih timova. Na treningu je sudjelovalo 50 potražnih timova iz Norveške, Bugarske, Italije, Hrvatske, Slovačke i Poljske, a između ostalih stanica, Split, Makarska i Zadar poslali su svoje predstavnike.

Radionice su se odvijale u organizaciji Škole gorskog spašavanja „Guardia di Finanza“ pod pokroviteljstvom ICAR-ove komisije za potražne pse.

Vježbalo se na realnom klizištu od kamenih blokova u Passo Rolle-u, u okviru kojeg su pripadnici trenirali ukrcaj i iskrcaj iz helikoptera, a na klizištu je organizirana potraga za zakopanim žrtvama.

Druga radionica bila je organizirana u mjestu Belluno u okviru lokalne vatrogasne postrojbe. Poligon je organiziran isključivo za K9 potražne timove te je sastavljen on podzemnih tunela, velikih blokova, armaturnih žica i drugog ruševnog materijala kako bi scenarij za uvježbavanje što je moguće više realan. Također, na poligonu se simuliraju razni zvukovi (za evakuaciju, buka, itd.) kako bi se dodatno izoštrilo čula traganja za potražne pse i timove.

Treća radionica organizirana je u blizini mjesta Treviso na kojemu je još jedan od poligona za traganje u ruševinama, te koji isto tako obiluje raznim distrakcijskim alatima koji simuliraju realnost traganja za unesrećenim osobama (npr. zavaravanje mirisom, prašinom i raznim zvukovima).

Ne treba ni sumnjati da su potražni timovi uspješno svladali sve izazove!


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26