Nastavljena potraga za nestalim speleoroniocem

Proteklih dana nastavila se potraga za nestalim švicarskim speleoroniocem u vrulji Zečica kod Modriča (Podvelebitski kanal), u kojoj su sudjelovali i speleoronioci splitskog HGSS-a.

Prema planu akcije i prioriteta pregleda mogućih mjesta gdje bi nestala osoba mogla biti, fokus se vratio na pregled vrulje. Spašavatelji su nastavili s potragom koja je prethodno bila obustavljena zbog obilnih oborina i aktivnog izgona vode iz vrulje.

Bez obzira na smanjenu vidljivost (zbog oborinskih voda), spašavatelji su pregledali vrulju do kraja objekta, odnosno preronjena je duljina od okvirnih 1200 metar (u jednom smjeru) na prosječnoj dubini od preko 40 metara.

Pretraga se odradila kroz više zarona u segmentima po 400 metara. Spašavatelji su koristili uređaje zatvorenog kruga disanja (rebreatheri) i podvodne propulzijske uređaje (skutere). U navedenom razdoblju kompletan objekt preronjen je dva puta s više timova pri čemu su posljednji dan dva tima otišla na kraj vrulje da se maksimizira šansa pronalaska osobe u manje idealnim uvjetima vidljivosti u objektu.

Zaroni u navedenim uvjetima su zahtjevni kako organizacijski tako i tehnički te u vremenskim okvirima do 3 sata po zaronu svrstavaju ovu intervenciju u jednu od najzahtjevnijih speleoronilačkih pretraga u povijesti hrvatskog ronilačkog spašavanja!

U aktivnom dijelu speleoronilačke pretrage je sudjelovalo pet ronioca s opremom zatvorenog kruga disanja (rebreather uređajima), te dodatnih pet ronioca koji su organizacijski i logistički potpomogli akciju na terenu.

HGSS u suradnji s policijom nastavlja potragu za nestalom osobom u smanjenom intenzitetu do pojave novih indicija.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26