Heli komisija čitavo ljeto dežura u Divuljama

U objektu HGSS-a u Divuljama, u neposrednoj blizini vojne baze, čitavo ljeto dežuraju letači spašavatelji u timu od 3 do 4 člana u turnusima od 7 dana. Iz te baze, po pozivu se polazi u akciju sa posadom i helikopterom HRZ-a.

Od početka sezonskog dežurstva, od 1. svibnja do danas odrađeno je 14 helikopterskih akcija spašavanja. Većina njih je bila u planinama, dok su se ostale odvijale na otocima i moru.

Zbog povećane potrebe spašavanja u ljetnim uvjetima, te priljeva mnogobrojnih turista na našu obalu, uvedena su 2006. godine stalna sezonska dežurstva, koja traju svaku godinu u ljetnim mjesecima. Ove godine zbog statistike iz prošlih godina počelo se sa dežurstvima ranije od 1. svibnja do konca listopada. Inače, na godišnjoj razini zabilježi se tridesetak helikopterskih akcija spašavanja. 

Helikopterska komisija je osnovana 1998. godine, za potrebe bržeg pristupa spašavatelja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba, te transporta prema bolničkim ustanovama iz udaljenih planinskih i neurbanih područja, gdje bi akcije spašavanja zemaljskim putem trajale satima.

Do danas je zabilježeno više od 400 akcija. Broj bi bio i puno veći kada bi helikopter letio u svim akcijama koje HGSS pokrene. Zbog “tromosti” sustava pokretanja i tehnološke mogućnosti sadašnjih helikoptera često se ide u akcije klasičnim metodama umjesto zračnim putem.

Obuka

Inače, heli komisija broji oko 50 članova. Zbog vrlo odgovornih i teških zadaća, te opasnosti koja prijeti pri spašavanju iz helikoptera, razina obuke mora biti na visokoj razini. Spašavatelji koji rade na helikopteru prolaze sustavno osposobljavanja po planu obuke, te se tako nalaze u raznim statusima obučenosti, kao na primjer: letači instruktori, letači spašavatelji, pripravnici za letače spašavatelje. 

Svake godine u proljetnom periodu komisija organizira dva termina za takozvanu relicencu, vježbu obnove znanja spašavatelja, te pripremu za nadolazeću sezonu.

Kada se podiže helikopter?

Helikopter se podiže u slučajevima kada je opravdano njegovo učešće, odnosno, kada helikopter može bitno “podići razinu spašavanja”. To znači : U potragama kada urgentno treba pretražiti veći teren i odmah izvesti akciju spašavanja. U zahtjevnim akcijama na teškim i “udaljenim” terenima gdje bi transport trajao satima. Znatno skraćuje vrijeme i udobnost transporta. U stijenama je ponekad nemoguće pristupiti te izvesti akciju bez helikoptera. Posebno je važno kada je stanje unesrećenoga teško i potrebno je hitno primarno zbrinjavanje ili transport u bolnicu. U svim situacijama je nezamjenjiva brzina i udobnost te mogućnost obavljanja više akcija u kratkom roku.

Helikoptersko spašavanje sutra

Razvoj helikopterskog spašavanja svakako ide u pravcu nabavka manjih, modernih helikoptera koji bi služili prvenstveno za akcije spašavanja. Suradnja sa HRZ bi se nastavila za potrebe većih nesreća i katastrofa. No, za potrebe stalnih spašavanja na dnevnoj bazi treba što skorije uspostaviti  tri baze: dvije na obali i jedna na kontinentu, a koje bi imale stalna dežurstva. Time bi se ubrzale gotovo sve akcije spašavanja i smanjila potreba za velikim brojem spašavatelja, uostalom, bitni bi se podigla kvaliteta i sigurnost.

Evo kako o heli komisiji piše Slobodna Dalmacija koja je nedavno posjetila bazu Divulje:

https://slobodnadalmacija.hr/split/letaci-spasavatelji-hgss-a-u-divuljama-dezuraju-na-svom-godisnjem-odmoru-i-ne-primaju-placu-za-to-razgovarali-smo-s-njima-iznenadit-ce-vas-zasto-je-tako-1216307


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26