Spašena djeca koju je vjetar na SUP-ovima odnio miljama daleko

HGSS ispostava Omiš, u nedjelju oko 22.40 sati, dobila je dojavu kako je troje 14-godišnjaka iz Češke nestalo na SUP daskama na području Lokve Rogoznice, za vrijeme bure u jačanju, te je pokrenuta potraga zajedno s policijskim službenicima, te Lučkom kapetanijom.

Nekoliko mještana Omiša ustupilo je svoje brodove, dvije bracere, te jedan gliser, te su zajedno s članovima Ispostave Omiš, te omiškim vatrogascima krenuli u pretraživanje mora, dok su s kopnene strane dignuti dronovi, a za polazak su bili spremni i potražni timovi. Potraga na moru bila je iznimno otežana zbog jake bure i visokih valova.

Policijski službenici pretraživali su obalni dio u dva smjera, prema Pisku i prema Omišu.

O nestanku djece odmah je obaviješten cijeli operativni sastav policije,  a posebno Policijska postaja Brač koji su imali zadaću pretražiti obalni dio otoka Brača i to od mjesta Postira do Pušišća, koji se nalaze nasuprot Lokve Rogoznice, jer je postojala mogućnost da su otišli prema Braču.

Operativni komunikaciji centar policije koordinirao je postupanje na terenu i brzu razmjenu informacija, obzirom na veličinu područja na moru i kopnu koje je trebalo pretražiti.

Intenzivna potraga završila je nekoliko minuta nakon ponoći kada su vatrogasci DVD Omiš te HGSS ispostava Omiš koji su brodom obilazili područje  na moru, u blizini mjesta Pučišća pronašli  neozlijeđenu djecu koja su se nalazila na sup daskama. Dvoje ih se uspjelo domoći obale, dok je jedan tinejdžer još bio u moru. Nestali su pronađeni neozlijeđeni, ali u vidnom šoku. Dvoje od njih krenulo je na veslanje sa SUP-ovima s prslukom za spašavanje, dok jedan nije imao ništa.

Odmah su prevezeni u Dom zdravlja u Omišu, obavljen je preventivan pregled i djeca su se vratila roditeljima. U navedeni događaj od samog početka su bili uključeni i strani policijski službenici iz Češke koji su čitavo vrijeme bili uz roditelje i olakšali komunikaciju s policijom.  U cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja obaviti će se detaljni razgovori s roditeljima i osobama koje su bile s djecom na plaži.

Daske na napuhavanje poput surf daski, SUP-ova, kajaka i sličnog, veoma su opasni morski rekviziti koje vjetar može jako brzo odnijeti prema otvorenom moru, kao u ovom slučaju.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26