I spašavatelji dovode svoje živote u pitanje tijekom akcija

Kada je žurnim službama u nedjelju kasno navečer, nešto prije 23 sata, stigla dojava o troje nestale djece, koja su se uputila na SUP daskama iz Lokve Rogoznice prema Omišu, po buri u jačanju, mnogi pripadnici tih službi, pa i HGSS Stanica Split, preskočili su miran san, ostavili obitelji i krenuli u potragu za 14-godišnjacima, inače češkim državljanima.

Krenula je potraga s kopna i mora, digli su se dronovi, policija, Lučka kapetanija, a njima se htio pridružiti i član HGSS Stanice Split iz omiške ispostave koji je nažalost, na putu doživio težu prometnu nesreću kada mu je, neslužbeno saznajemo, vozač osobnog automobila oduzeo prednost i oborio ga.

Iz splitske policije potvrdili su da se nesreća dogodila oko 23.30 sati u Dućama na predjelu Golubinka, u srazu osobnog automobila i motocikla gdje je HGSS-ovac zadobio teže tjelesne ozlijede, te je prevezen u splitsku bolnicu. Oko ove nesreće provodi se istraga, kažu u policiji. Član HGSS-a ima ozljede kuka i gležnja.

Istovremeno, dok je njega vozila hitna u bolnicu, njegove kolege pronašli su troje nestale djece i to nedaleko od Pučišća na Braču gdje ih je bura odnijela na SUP-ovima. Djeca su bila neozlijeđena, ali vidno prestrašena i malo pothlađena.

– Dobili smo dojavu da je troje djece vjetar otpuhao na daskama u kanal, te smo odmah uzeli dvije bracere, ukrcali vatrogasce iz DVD Omiš s reflektorima, a prijatelj je krenuo svojim gliserom i mještanima u potragu. Čim smo izašli iz ušća Cetine dočekali su nas ogromni valovi. Još ne vjerujem da smo plovili po takvom vremenu. Ali nije bilo dileme. Djeca su bila u pitanju.

Prvo smo našli djevojku 200 metara od bračke obale, u totalnom šoku. Nakon pola sata, i dva momka koji su se uspjeli izvući na kopno. Mi smo bili sretni kao mala djeca kad smo ih pronašli. Onda smo čuli vijest o našem kolegi koji nije stigao u potragu zbog prometne. Želimo mu brz oporavak! – ispričali su članovi omiške ispostave HGSS-a kojima je povratak u Omiš po jakoj buri trajao satima.

Troje mladih Čeha nakon pregleda u Dom zdravlja u Omišu, vraćeni su roditeljima s kojima će policija, u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, obaviti detaljni razgovor, kao i s osobama koje su bile s djecom na plaži. Dvoje djece imalo je prsluk za spašavanje, dok jedno nije imao nikakvu zaštitu kada je krenulo na vožnju.

Zbog ovog događaja koji je, srećom dobro završio za djecu, na noge se diglo jako puno ljudi. Primjer je to kako nerijetko spašavatelji i sami riskiraju zdravlje i živote kako bi pomogli drugima.

Ilustracija

Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26