U spomen na Hrvoja Dujmića

Danas je 8 godina otakao nas je napustio naš član Hrvoje Dujmić, u dobi kada gorski spašavatelj dostiže vrh sposobnosti, snage i iskustva potrebnog za spašavanje života drugih ljudi. Hrvojev vrh je nekako stršio iznad naših glava, njegovih kolega, ukazujući put kojim trebamo odrastati i s kojim se trebamo mjeriti.

Bio je sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, čovjek kojeg će studenti pamtiti po njegovoj požrtvovnosti u prijenosu znanja i podizanju budućih inženjera, magistara i doktora znanosti. U njegovoj znanstvenoj karijeri možda će bolje znati govoriti njegovi kolege iz tog područja, ali ne možemo ne spomenuti kako je znanost spojio sa spašavanjem života i tako podigao HGSS na ljestvicu s kojom se ponosno dičimo među ostalim službama. Nije mali broj članova HGSS-a i planinara koji su bili upravo njegovi studenti i kojima je također usadio duh sinergije znanosti i prirode.

Hrvoje je bio speleolog i alpinist. Iza njega stoji niz ekspedicija kojih je bio i organizator i spiritus movens. Zahvaljujući njemu osvajali smo najviše vrhove Sjeverne (Mt.McKinley) i Južne Amerike (Aconcagua), najviše vulkane (Oyos del Salado, Coropuna). S njim smo bili na najviše vrhove do kojih se dolazi skijama (Muztag Ata) i s istih se skijali. A onda smo osvajali pustinje (Atacama, Takla Makan) na čijim dinama smo se također skijali. Njegov trud u pronalaženju novih jama po dinarskim gorjima mogu posvjedočiti njegove kolege, špiljari, iz cijele Hrvatske.

Hrvoje je bio vrhunski gorski spašavatelj. Nebrojeno je akcija u kojima smo spokojno i s punim povjerenjem upravo njemu prepuštali upravljanje i vođenje. Znali smo da će njegove odluke biti ispravne, a i znali smo da će se rado posavjetovati sa svima ne prepuštajući se zamkama ega. Biti u stanju voditi akcije spašavanja kakve nikad nismo imali, poput spašavanja u lavini na Kamešnici pred godinu dana. Ili upravljati višednevnom složenom akcijom spašavanja i pomoći ljudima zametenim u snijegu za zimskog nevremena u Dalmaciji pred dvije godine. U vođenju takvih akcija, u kojima smo na terenu imali više stotina ljudi, Hrvoje se baš dobro osjećao.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26