Kujica Bella zaslužila licencu potražnog psa

Potražnim timovima HGSS Stanice Split pridružila se kujica Bella koja je na Medvednici, u organizaciji Komisije za potrage i lavine, odjela K9, uspješno odradila traženja i zadatke, te položila licencu i tako postala službeni air scent  potražni pas HGSS-a.

Ovakvi timovi među najvažnijim su resursima HGSS-a što se već mnogo puta potvrdilo u brojnim prirodnim nesrećama, potragama i u drugim slučajevima. Podsjećamo, kako su potražni K9 timovi, u potrazi za nestalim osobama u ruševinama nakon potresa prošle godine u Petrinji, u nekoliko sati pronašli šest osoba.

Bella je poput ostalih četveronožnih kolega obuku prošla pod paskom svojih vodiča i instruktora Odjela potražnih timova, koji djeluje u sklopu Komisije za potrage i lavine.

Edukacija potražnih timova vrlo je temeljita. Psi započinju s obukom kao mladi psi, a prvi ispit koji moraju položiti je onaj iz poslušnosti i socijalizacije. Na taj način stječu uvjet za izlazak na licenciranje, za dvije različite metode rada: air scent i mantrail.

Airscent, što znači da pas traži mrtve čestice kože, kojih živi čovjek u sekundi otpusti oko 40 tisuća. Psu je dovoljno da osjeti jednu, koju će slijediti do nestalog čovjeka, bez obzira na teren i godišnje doba. Metoda mantrail se najčešće koristi kad je poznato posljednje mjesto viđenja nestale osobe, jer pas traži isključivo trag osobe čiji je miris zapamtio s komada njezine odjeće.

U Pravilniku o licenciranju potražnih timova HGSS-a, navedeno je i opisano niz vježbi koje čekaju psa koji polaže licencu, a to su: označavanje markiranata, vodljivost-usmjeravanje, abseil, traženje po putu, traženje po otvorenom terenu, traženje po nepristupačnom terenu, ustrajnost, kondicija te samostalnost u radu. Licenciranje je uspješno ako pas uz vodiča dokaže apsolutnu sposobnost rješavanja zadanih zadataka.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26