Dvije helikopterske vježbe na Mosoru

Čak mjesec dana ranije Hrvatska gorska služba spašavanja započela je sa helikopterskim dežurstvom, a tome u prilog proteklog vikenda zajedno s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, održane su i dvije helikopterske vježbe na Mosoru kao priprema za nadolazeću ljetnu sezonu.

– Dosad je dežurstvo započinjalo 1. lipnja, a ove godine prvi put smo s dežurstvom počeli mjesec dana ranije. Uvidjeli smo, naime, kako je zbog kontinuiranog povećanja broja planinara, rekreativaca i turista u neurbanim područjima, potrebno ranije započeti s helikopterskim dežurstvom koje će trajati sve do 30. listopada. Radi se o dodatnim timovima koji dežuraju u Divuljama. Želja nam je da ti dodatni timovi budu u mogućnosti reagirati i van sezone, u bilo kojem dijelu godine, stoga vjerojatno uskoro krećemo s cjelogodišnjim dežurstvom ovog tipa – kazao je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Dvije helikopterske vježbe održane su tijekom vikenda na Mosoru, i okupile su 40 letača spašavatelja iz 12 stanica – Split, Makarska, Orebić, Zadar, Rijeka, Delnice, Ogulin, Karlovac, Zagreb, Zlatar Bistrica, Koprivnica i Požega. Riječ je o redovnim godišnjim vježbama kojima se obnavlja znanje letača spašavatelja koji, inače, godišnje odrade više desetaka spašavanja i potraga uz pomoć helikoptera.

Na vježbama se radilo na čitavom nizu elemenata koji su sastavni dio helikopterskog spašavanja: iskakanje iz lebdećeg helikoptera s 2 do 3 metra visine, absail sa spravicom za spuštanje po užetu sa 20 metara visine, spuštanje spašavatelja s nosilima i medicinskom opremom pomoću vitla, podizanje i ukrcaj unesrećenog u nosilima, podizanje letača spašavatelja pomoću vitla, pa podizanje unesrećenog u nosiljci i dva spašavatelja… Oba dana vježbe protekla su uspješno – zadovolljan je bio Srđan Vrsalović, pročelnik HGSS-ove komisije za helikoptersko spašavanje.

Ove zahtjevne vježbe provedene su u suradnji s 395. eskadrilom transportnih helikoptera HRZ-a, 93. krilo, čiji helikopter je korišten u sklopu vježbi.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26