Stjenska vježba na Mosoru

Članovi Stanice Split u subotu su održali stjensku vježbu na Mosoru, na lokaciji Koludar, kojom su utvrdili svoju spremnost i poznavanje tehnika za spašavanje iz stijene. Vježbi je prisustvovalo 12 članova stanice.

Vježba je provedena u sportsko-penjačkom smjeru “Doturski”, visine 170 metara kojeg su 2015. godine postavili upravo članove Stanice Split, u čast Hrvoja Dujmića, profesora FESB-a, gorskog spašavatelja i jednog od utemeljitelja znanosti o potragama u planinama, a koji je nakon kratke i teške bolesti preminuo 2014.godine.

Smjer je vrlo dobro uređen pa je zbog toga vrlo popularan među penjačima, te je to jedan od razloga zbog čega je odabran za vježbu. Pristup zahtijeva težak makadamski pristup za koji su korišten terenska vozila, 30 minuta pješačenja do vrha smjera, a najveća opasnost u vježbi su bili mogući odroni kamenja.

Scenarij vježbe uključivao je spašavanje unesrećene osobe koja se nalazila iznad 4. sidrišta smjera , pa je bio nužan vertikalni transport.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26