Objavljen planinarski zemljovid Imotske krajine

Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Split, Turistička zajednica Imota i Javna ustanova „More i krš“ predstavili su turističko – planinarski zemljovid Imotske krajine.

Izradom vjerodostojnih tematskih zemljovida i vodiča, HGSS djeluje preventivno na sprečavanju nesreća, povećavanju sigurnosti kretanja i boravka u prirodi, a istovremeno promovira prirodne, kulturne i športsko-rekreativne vrijednosti ruralnog područja RH. Turističko – planinarski zemljovid Imotske krajine namijenjen je domaćim i stranim planinarima i turistima zainteresiranim za boravak u prirodi, a koristit će i članovima HGSS-a u spasilačkim akcijama. Donosi detaljan pregled cesta, planinarskih puteva, pješačkih i biciklističkih staza.

Autor zemljovida, Marko Cvrlje, istaknuo je da je zemljovidom prikazano 56 kilometara planinarskih staza, 386 kilometara biciklističkih, hodočasnička staza Camino Imota te područje unutar granica geoparka „Biokovo-Imotska jezera“. Obuhvaća područje grada Imotskog, općina Imotske krajine te Zadvarje i Brela, a ukupna površina projektnog obuhvata je 732 km2, napravljenog u mjerilu 1:25 000.

Na području koje je obuhvaćeno ovim zemljovidom sedam je zaštićenih područja, geopark „Biokovo-Imotska jezera“ i osam lokaliteta europske ekološke mreže NATURA 2000. Planinarske i geološke staze prolaze upravo tim područjima iznimne geografske i estetske vrijednosti.

Zemljovid je nastao kao rezultat dobre suradnje HGSS-a, Turističke zajednice Imota, planinarskog društva Imotski, Geoparka Biokovo-Imotska jezera, Javne ustanove „More i krš“. Od iznimne je koristi u promociji prirodnih vrijednosti Imotske krajine te valoriziranju prirodnih, kulturnih i religijskih znamenitosti Imotske krajine.