Treći dan HGSS pomaže mještanima sela Kokorići

Cijelu noć članovi HGSSa pomagali su lokalnom stanovništvu u obrani od nezapamćenih poplava u Krškom polju Kokorići. Izrađivali su se nasipi i prevozile potrepštine za mještane koji su radi poplave ostali odsječeni od ostatka svijeta. 50-ak stanovnika iz 12 domaćinstava već treći dan ne može iz svojih kuća. Voda prodire u kuće a vodostaj i dalje raste tako da će spašavatelji i danas imati pune ruke posla. HGSS-ove ekipe se mijenjaju i ostati će na terenu sve dok se situacija ne primiri i voda ne povuče kako bi se stanovnici mogli vratiti u normalan život.

Poplave nastaju uslijed nagloih obilnih kiša kad prorade mnogi podzemni izvori od kojih je najpoznatiji Žiljin. O Žiljinu je svojedobno pisao Prof. dr. sc. Vinko Jović. U svojoj studiji o vodama zabiokovskog dijela neretvanskog sliva o ovoj pojavi piše: “Do pojave dolazi izbijanjem podzemne vode na estaveli u vrtači Žiljin između Kozice i Dragljana, nadmorska visina cca 290 m, koja se slijeva i teče hipsometrijskom odrednicom prema nižim područjima, tj. prema Dubravi, nadmorska visina od 225 do 230 m, odnosno prema Jasenskom polju, nadmorska visina cca 220 m. Daljnjim povećanjem tlaka u podzemnom sustavu podzemna voda izbija na svim skrivenim estavelama u vrtačama a naročito uzduž podzemnog toka, praktično na cijelom području… Narod iz tog kraja kaže: ‘Skočio je Žiljin’!
Poplava traje jedan do nekoliko tjedna, nakon čega se kroz sustav ponora povlači sukladno s opadanjem piezometarske plohe podzemnog toka. Treba primijetiti da je komunikacija s nižom razinom plavljenja (Bunina – Kokorići) isključivo putem kanalskog podzemnog sustava”.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26