Pune ruke posla za splitske gorske spašavatelje

U subotu 31.10. u 12:50 dežurna letačka ekipa dobiva poziv za intervenciju na Velebitu na predjelu Crnopc. Radilo se o muškarcu koji je ozlijedio lijevo koljeno pri kretanju po teškom terenu. Poletjelo se helikopterom HRZ-a iz Divulja u 14:50. Oko 15:30 stiglo se na područje Crnopca gje je kod unesrećenoga već bila zemaljska ekipa HGSS Stanice Zadar. Jedan spašavatelj se uz pomoć vitla iz lebdećeg helikoptera spustio do unesrećenog te ga pripremio za podizanje. Nakon toga u helikopter se podiže i spašavatelja. Unesrećeni je transportiran do zračne luke Zemunik gdje ga je preuzela ekipa HMP. U međuvremenu je letačkoj ekipi stigao drugi poziv o izgubljenom, iscrpljenom i dehidriranom planinaru na području Šugarske dulibe na Velebitu. Nakon što se helikopter uputio prema tom područje i počeo s pretragom terena stiže dojava da je zemaljska ekipa pronašla osobu nešto niže od pozicije koju je poslala. Helikopter se nakon toga vratio u bazu Divulje.

Paralelno s heli akcijom imali smo još dvije intervencije. Prva je je bila poviše Omiša na predjelu Borak. Iz centra 112 u 17:31 javljeno je da su zaprimili dojavu mještanina iz Naklica kako on vidi svjetlo kod Borka i da se svjetlo pali gasi. Nakon izlaska na teren član HGSS Stanice Split – Ispostave Omiš ustanovo je da je riječ blicanju fotoaparata čovjeka koji je snimao zalazak sunca.

Poziv od 112 u 17:59, momak koji se penjao feratom Perunika nakon izlaska na vrh u noći je izgubio orijentaciju i počeo se pothlađivati. Dežurni spašavatelj ga je zamolio da mu pošalje lokaciju nakon čega su nastavili komunikaciju preko whatsappa. Prateći njegovu lokaciju uživo brzo je lociran i pred njega su izišla dvojica spašavatelja s jednim prijateljem iz PD Perun. Pronašli su ga u 18:51 .

U nedjelju 01.11. Na poziv Lučke kapetanije iz Milne, pokrenuta je potražna akcija za roniocem na dah koji je navodno nestao na području ispod Gospe od Prizidnice na Čiovu. Pokrenuta je potražna akcija u koju je bilo uključeno 6 spašavatelja s psom i dronom. Na sreću osoba je pronađena živa. Potraga je pokrenuta jer se znatno udaljio od mjesta prvog zarona.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26