Naporan vikend HGSS Stanice Split

Subota 05.10. Natjecateljska ekipa HGSS Stanice Split sudjelovala je u natjecanju DOLOMITI RESCUE RACE 2019. To je susret najboljih europskih gorskih spasilačkih službi. Natjecanje je održano u području Dolomita (Calalzo di Cadore) u Italiji.

U 15:15 dežurnoj ekipi letača spašavatelja stigla je obavijest da je teže ozljeđen lovac na Biokovu, područje Kimet. Kako je mjesto nesreće bilo vrlo daleko za klasičnu zemaljsku akciju iz Splita su helikopterom HRZ-a. u 16 i 30. poletjela četvorica spašavatelja. U Makarskoj s ukrcana još četvorica članova HGSS Stanice Makarska. Akcija je izvedena iz lebdćeg helikoptera s long line tehnikom. Nakon toga je helikopter sletio na najbližu livadu gdje se unesrećenog i spašavatelje ukrcalo u kabinu helikoptera. Nakon toga unesrećeni je prevezen do KBC Firule. Intervencija helikopterom trajala je oko 90 minuta.

15:57 Članovi HGSS Split ispostava Omiš sudjelovali su u akciji pošumljavanja Boranka.

Oko 15:00 prilikom silaska sa brda Kremen planinarka se kliznula i pala niz strminu desetak metara pri čemu je ozlijedila glavu i lijevo koljeno! Dežurna ekipa HGSS-a Stanica Split napravila je od grana improvizirana nosila uz pomoć kojih su unesrećenu spustili do autobusa! Potom suOdveli u Knin u bolnicu (istegnuće ligamenata lijevog koljena i 1 ozljeda glave).
Akcija završila oko 19:00

U 17:00 Pokrenuta je akcija spašavanja alkoholizirane osobe na Mosoru koju su planinari zatekli kod jame Gajna na putu za vrh Kabal. Kako je osoba bila nesposobna za hodanje članovi HGSS su je uz pomoć planinara transportirali  do doma Umberto Girometa na Mosoru.
Akcija je završena oko 19:00.

Nedjelja 06.10. u 16:30 dolazi poziv od HGSS Stanice Zadar o planinaru koji je zapeo u stijenama poviše Manite peći u Kanjonu Paklenica, na putu prema Tomićima. Iz HGSS-ove kuće u Starigradu kreću 3 spašavatelja i nakon 40 minuta pronalaze iznemoglog planinara. Nakon što su ga okrijepili ispratili su ga do izlaza iz NP paklenica. Akcija je završila u 18:45. Sudjelovali su po 1 član iz Zadra, Karlovca i Splita.

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26