Inin “Zeleni pojas” odabrao projekt „Očištimo zajedno stazu sv. Ciprijana – faza II“

Projekt Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split „Očistimo zajedno stazu sv. Ciprijana – faza II“ je odabran za realizaciju između stotinjak prijava u sklopu programa Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2018. godine u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d. Ovaj se natječaj održava od 2014. godine i prijave su se vršile isključivo preko Zeleni pojas web stranice   (www.ina.hr/zelenipojas ).  

Naš će projekt na ovom pozivu obuhvatiti sufinanciranje markiranja i signaliziranja tematske staze sv. Ciprijana koju smo prošle godine očistili od krupnoga otpada. Staza sv. Ciprijana se nalazi u Gatima i prolazi kroz ilegalno odlagalište otpada. HGSS stanica je Split je u okviru Zelenog pojasa u 2018. godini dobila sredstva za uklanjanje krupnoga otpada sa zapuštene stare staze. U dvije organizirane akcije je prikupljeno i odveženo preko 200 m3 otpada, osim uklanjanja otpada pročistili smo i staru dionicu staze koja je bila obrasla i zatrpana otpadom. U eko akcijama je sudjelovalo oko 20 organizacija sa 150 volontera. Na prošlogodišnjem Ininom natječaju smo prijavili završetak uređenja staze Sv Ciprijana i dobili sredstva za markiranje, postavljanje signalizacije i pošumljavanja uz samu stazu. Provedbom ovih aktivnosti dobit će se kružna pješačka staza koja bi se nastavljala na već postojeće, Ilirsku riječnu stazu i stazu Leopolda Mandića te tako obogatiti turističku ponudu Grada Omiša.

Radovi na projektu započeli su u srpnju a završetak projekta očekuje se krajem rujna 2019.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split Darko Gavrić povodom početka realizacije projekta izjavio je: „Veliki dio aktivnosti volonteri HGSS stanice Split posvećuju prevenciji od nesreća i zaštiti prirode. Akcije čišćenja planina i korita rijeka od krupnoga otpada koje smo do sada izvodili upozoravale su javnost o potrebi očuvanja prirode. Ova akcija čišćenja i uređenja tematske staze Sv Ciprijana je još jedan doprinos zaštiti naše okoline i na ovaj način povećamo suradnju sa lokalnom upravom, različitim organizacijama i lokalnim stanovništvom“.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26