Velika Duvjakuša proglašena najboljim planinarskim objektom u Hrvatskoj

Planinarsko sklonište PUME na Velikoj Duvjakuši proglašeno je najboljim od 160 planinarskih objekata u Hrvatskoj. Sklonište je otvoreno 27.06.2015.
Vlasnik kuće je HGSS a njome upravlja HGSS Stanica Split uz veliku pomoć PU Dinaridi. To je zidana katnica s 20- ak ležaja koja ima bunar s pitkom vodom. Objekt je opremljen solarnom elektranom 220 V. Pored kuće je postavljena meteorološka postaja.
Pogled s terase je veličanstven, vidi se od srednje-dalmatinskih planina do mora i otoka šibenskog arhipelaga. Kuća je ishodišna točka za uspon na vrh Troglav 1913 m.
Desetak minuta iznad kuće je vrh Velika Duvjakuša (1709 m) a na njemu je spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku 7. gardijske brigade „PUMA“.
Ova HGSS-ova kuća na nadmorskoj visini 1630 metara je ujedno najviši planinarski dom u Hrvatskoj. Izgrađena je dobrovoljnim radom članova HGSS Stanice Split, planinara Cetinske krajine i PU Dinaridi. Izgradnju ovog objekta financirala je Hrvatska gorska služba spašavanja uz veliku pomoć IMEX Banke iz Splita.

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26