Ekološka akcija “Očistimo stazu Sv Ciprijana”

Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Split bila je organizator velike ekološke akcije “Očistimo zajedno stazu sv. Ciprijana” koja se održala u četvrtak u Gatima. U akciju je bilo okupljeno oko 20 organizacija sa 150 volontera. Akcija se odvijala uz podršku Ininog programa “Zeleni pojas”. Na akciji je sudjelovalo i 15-ak Ininih volontera koji nisu krili svoje oduševljenje.

Ono što smo zatekli na na ovom području je zaista odraz nemara i primitivizma našega doba. Staza Sv Ciprijana je  put kojim su nekada ljudi iz Gata i Ostrvica, sa svojim mazgama i tovarima, dolazili u Omiš. Početak sraze je pored crkve Sv Ciprijana koja je sagrađena oko 1750. Od crkve do spoja sa stazom Leopolda Mandića ima 2,5 km, na početku borove šume počinje markirana pješačka staza koja vodi kroz nelegalno odlagalište otpada što ne pruža niti malo lijep prizor turistima i posjetiteljima. Ovo smetlište, uz neugodan smrad, predstavlja i potencijalnu opasnost od nastanka požara,  naročito zbog toga što se nalazi u staroj šumi bijelog i crnog bora.

U akciju su bili uključeni volonetri HGSS-a stanice Split, DVD Gata, DVD Omiš, DVD Kučiće, planinari iz PD Perun, PU Dinaridi, PK Gojzerice, PD Imber, PEU Gata, Uduge B-4 i učenici srednje škole „Braća Radić” Kaštel Štafilić.
Najbrojniji su bili volonteri turističke agencije Adriatic.hr kojih je bilo 70.
Uz volontere akciju su potpomogli Čistoća d.o.o. Split, Hrvatske šume d.o.o., Grad Omiš, Peovica d.d., TZ Grada Omiša, DIP CZ- odsjek Split, Neir d.o.o. te Javna ustanova „More i krš”, sa svojim ravnateljem i zaposlenicima.
Sve pohvale i privatniku Miji  Tavriću (Kreševo d.o.o.) na pomoći s rovokopačem.
Volonteri nisu mogli sakriti zgražanje količinom i raznovršnošću otpada kojeg su zatekli na stazi i oko staze sv. Ciprijana. Osim uklanjanja otpada pročistili smo i staru dionicu staze koja je bila obrasla i zatrpana otpadom.
U akciji je prikupljeno i odveženo preko 70 m3 otpada, a svi sudionici akcije su pokazali interes da se ostatak prikupljenog otpada odveze na legalno odlagalište. Ostalo je još i markirati novo očišćenu dionicu staze sv. Ciprijana.
Osim same akcije HGSS stanica Split planira postaviti info tablu upozorenja na samoj lokaciji i održati edukacije o podizanju svijesti o razvrstavanju, prikupljanju i odlaganju otpada te podtaviti izložbu fotografija sa same eko – akcije.

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26