Završena akcija spašavanja ozlijeđenog planinara na Mosoru

15. 01. 2017. U tijeku je akcija spašavanja dvoje planinara koji se nalaze pod vrhom Ljubljan na Mosoru. Jedan od planinara ima ozljedu noge, pa zbog toga nisu u stanju sami se spustiti, vec pored upaljene vatre na otvorenom čekaju HGSS koji im dolazi u susret. Uvjeti spasavanja su zahtjevni zbog snijegom pokrivenog ionako teškog terena, temperature ispod ništice i mraka. U akciji sudjeluje 20 članova HGSSa.

Pristup unesrećenom po noćiPristup unesrećenom po noći i teškom terenuPodizanje unesrečenoga s pomoću helikoptera
Zbog teškog terena, slabih vremenski uvjeta, snijega i mraka odustalo se od noćnog spuštanja ozlijeđenoga niz planinu. Spašavatelji su napravili bivak i čekaju dolazak helikoptera. U pripremi je ostatak ekipe HGSS-a da, u slučaju nemogućnosti spašavanja iz zraka, započme zemaljsko spašavanje sa sjevernim padinama Mosora. Spašavatelji su s njime proveli cijelu noć u bivaku. U akciji sudjelovalo 35 članova a akcija se odvijala u ekstremnim uvjetima.

16. 01.2017. Srećom je osvanuo vedar dan pa je akcija na Mosoru, koja je započela jučer u popodnevnim satima, jutros uspješno završena. Unesrećeni je planinar evakuiran s nepristupačnog terena s pomoću užeta iz lebdečeg helikoptera HRZ-a.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26