S Mosora spašena polomljena i dehidrirana starija osoba.

Nesretni 86-godišnjak je dva dana na ljetnom suncu ležao s polomljenim kukom dok slučajno nije naišao planinar koji je pozvao pomoć.

123

Dojavu o osobi koja bespomoćno leži na planinarskom putu na Mosoru HGSS je dobio posredstvom centra 112, oko 19:45, pola sata prije zalaska sunca. Obzirom na sumnju na kritično ugrožen život, pokrenut je postupak za brzo helikoptersko spašavanje, no on je uskoro i obustavljen zbog nadolazećeg mraka.

Bez obzira na nemogućnost spašavanja helikopterom, ekipa za spašavanje zemaljskim putem je paralelno krenula na mjesto nesreće koje je udaljeno pola sata penjanja od podmosorskog sela Gornji Dolac. Članovi HGSS-a su došli do unesrećene osobe oko 21:30, a medicinsko osoblje HGSS-a mu je pružilo prijeko potrebnu skrb u obliku lijekova protiv bolova i nužno potrebnu infuziju zbog dehidriranosti.

Osoba je transportirana u spašavateljskoj nosiljci planinarskim putem do najbliže ceste gdje je predana ekipi hitne medicinske pomoći koja ga je potom prevezla u KBC Firule u Splitu.

Spašeni starac je inamjeravao doći do svoje kuće u planini, te se uputio sam u Mosor još u četvrtak iza podne. Tijekom penjanja je pao na putu i, prema informacijama liječnika iz KBC Firule, slomio kuk. Tako je nepokretan ostao je ležati na suncu cijeli četvrtak dan i noć, te petak cijeli dan. Jedina mu je nada za spas bila u slučajnom prolazniku a za to je u bolovima čekao dan i pol.

Prava je sreća što ga je uočio mještanin koji je tuda slučajno prolazio, i to pola sata prije mraka, te da je odmah obavijestio Centar 112.

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26