HGSS OSIGURAVAO KOMEMORACIJU NA VELIKOJ DUVJAKUŠI

HGSS Stanica Split i ove je godine se brinula o sigurnosti na Velikoj Duvjakuši, na 1709 metara visokom vrhu Dinare, prilikom obilježavanja uspomne na pogibiju  31 poginulog i jednog nestalog pripadnika 7. gardijske brigade ‘Puma’. 

Više od 450 sudionika komemoracije okupili su se na Suhopolju kod Ježevića od kuda su ih do Velike Duvjakuše prevezla dva helikoptera HRZ, a brojni su do Velike Duvjakuše stigli terenskim vozilima i pješice.

Komemoracija je održana kod spomenika otkrivenog 2012. godine, koji se sastoji od 32 kamene vace sa srušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Na 31 kamenui uklesano je po jedno ime poginulog, a na 32. ime nestalog pripadnika ‘Puma”. Na spomenik poginulim ‘Pumama’ vijence su položili članovi obitelji poginulih zajedno s veteranima ‘Puma’, izaslanstva predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Vrlike i Knina, 4. gardijske brigade, dragovoljci iz Vodica i drugi. Svetu misu predvodio je velečasni Ivica Horvat, kapelan PU Varaždin uz asistenciju velečasnog Ozrena Bizeka, kapelana PU koprivničko-križevačke i velečasnog Marka Mede, vojnog kapelana MORH-a i GS OS RH koji je i propovijedao. Komemoraciju su organizirale veteranske udruge i postrojbe iz Varaždina, a sudjelovali su jveterani ‘Puma’, roditelji, djeca i drugi članovi obitelji poginulih pripadnika varaždinske brigade, kao i pripadnici drugih postrojbi HV, te predstavnici susjednih gradova i općina, HGSS-a, planinarske udruge ‘Dinaridi’ i drugi.

Posjetimo  se, pripadnici ‘Puma’ na Dinaru su došli uoči oslobodilačke vojne akcije Zima’94. i sudjeloval su u svim operacijama do Oluje i konačnog oslobođenja. U akcijama je život izgubio 31 pripadnik ove slavne brigade, a jedan se još uvijek vodi nestalim. 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26