Zimska vježba sa austrijskim GSS-om (Österreich Bergrettungsdienst) i posjet austrijskom Crvenom križu (Österreichische Rote Kreuz)

(Autor: Frane Bebić, Foto: Marin Glušević, Frane Kožemelj)

HGSS Stanica Split je proteklog tjedna u suradnji sa Austrijskim GSS-om (Österreich Bergrettungsdienst) odradila zajedničku zimsku vježbu spašavanja na ledenjaku Kaprun.

Tijekom boravka u Austriji, primljeni smo i od strane Austrijskog Crvenog križa (Österreichische Rote Kreuz).

Traganje lavinskim primopredajnicimaZajednička fotografija sa Austrijskim GSS-omTraganje lavinskim sondamaSpašavanje korištenjem Dyneema užeta

Ovogodišnju zimsku vježbu kretanja, traganja i spašavanja u zimskim visokogorskim uvjetima (ledenjak, skijaška pista, duboki snijeg) HGSS stanica Split organizirala je u Austriji, na ledenjaku Kitzsteinhorn (vrh 3203m) te skijalištima Kaprun i Zell am See. Za vrijeme boravka, izvedena je zajednička zimska vježba s austrijskom gorskom službom spašavanja. Članovi Österreich Bergrettungsdienst pokazali su načine traganja za osobama zatrpanim u lavinama uz pomoć lavinskih primopredajnika,  sustava RECCO te korištenjem lavinskih sondi. Također je priređena i zajednička vježba izvlačenja unesrećenih osoba iz ledenjačkih pukotina u kojima se prezentirao i rad sa užetima tipa Dyneema. Ova vrsta užeta novost su u tehnikama spašavanja zbog iznimne čvrstoće i male težine, ali i specifičnog načina korištenja. Sa članovima stanica Kaprun i Zell am See nastaviti će se suradnja a očekuje se njihov posjet HGSS-u krajem proljeća.

Austrijski GSS ima vrlo sličan ustroj i principe rada kao i HGSS. Riječ je o službi koja broji preko 12.000 volontera i 220 potražnih pasa, a podijeljena je u pet regija: Tirol, Kärnten, Steiermark, Vorarlberg, Niederösterreich, Oberösterreich te Salzburg koji smo posjetili. Zaduženi su za traganje i spašavanje na nepristupačnim terenima a financiraju se iz nekoliko različitih izvora: državne institucije, sponzori, donacije te izravna naplata od osoba koje su spasili.

U diskusiji o naplati spašavanja došlo se do saznanja da nisu zadovoljni modelom naplate od unesrećenih osoba jer je često puta riječ o slučajevima kada je osoba iz objektivnih razloga upala u nevolje te joj je praktično nepošteno naplaćivati. Upravo iz ovih razloga koriste džentlmenski dogovor da ne napaćuju domaćim državljanima, ali ulaskom u EU ni ovo rješenje se više ne može smatrati džentlmenskim. Još jednom je stavljen upitnik na pitanje zašto bi GSS (kao žurna služba za spašavanje) ovo radila kada to ne rade ni policija, vatrogasci ni službe hitnog medicinskog prijevoza.

Lijepo iznenađenje je upravo da u Austriji službu hitnog medicinskog i sanitetskog prijevoza najvećim dijelom rade jako dobro organizirani volonteri Crvenog križa (Österreichische Rote Kreuz). Upravo jedna takva služba nas je primila u Zell am See-u i predstavila svoju infrastruktru, vlastiti telekomunikacijski centar, sustav za praćenje vozila te sustav za alarmiranje i udaljenu pomoć kod starijih i bespomoćnih osoba. Austrijski Crveni križ i GSS međusobno surađuju, naročito u akcijama prirodnih katastrofa, a obje koriste helikopterski transport za potrebe spašavanja od strane privatnih helikopterskih trtki.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26