Predavanje HINDUKUSH 75.

 

 

 

Utorak 02.02.2016. u 18:00. Gradska knjižnica Marka Marulića Split. Slajdovima i filmovima vraćamo se u slavne dane splitskog alpinizma. Uspon na najviši vrh Afganistana Noshaq. Bio je to jedan od 4 najveća alpinistička uspjeha u tadašnjoj državi i ulaznica za kasnije himalajske pothvate.

 Većina članova ekspedicije su bili i aktivni članovi GSS-a Stanice Split.

Druga splitska alpinistička ekspedicija “Hindukush 75“ krenula je iz Splita 10. svibnja 1975. 
Zadatak ekspedicije je bio uspon na jedan od vrhova viših od 7000 m u gorju  Hindukush, a izbor se vodio između vrhova Noshaq (7492 m) u Afganistanu i Tirich Mir (7690 m) u Pakistanu. Konačna odluka je ovisila o dobijanju dozvole za penjanje. Izabrano je 10 članova ekspedicije: Boris Siriščević, Mario Ivanišević, Srđan Vrsalović, Stipe Božić – snimatelj ekspedicije, Ivo Kaliterna tehnički vođa, Goran Gabrić, dr. Vedran Deletis – liječnik, Josip Ganza, Damir Filipović i Vinko Maroević – vođa ekspedicije.
 
Uspon je, uz brojne poteškoće, uspješno okončan 30. lipnja 1975. u 10 sati po lokalnom vremenu kad su s vrha Noshaqa Stipe Božić i Boris Siriščević zelenom raketom poslali znak da je cilj ostvaren. To bio visinski rekord za hrvatske alpiniste, koji je četiri godine poslije okrunjen Stipinim usponom na krov svijeta.
 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26