HGSS traži nestale osobe računalnim programom

PosterPhantom 3Prezentacija potrage pred novinarima

 

Fakultet elektrotehnike, strojarsta i brodogradnje i tvrtka Statim d.o.o. HGSS-u su ustupili računalni program koji traži nestale osobe na fotografijama iz zraka.

Iako je traganje i spašavanje (eng. SAR, Search and Rescue) temeljna zadaća HGSS-a, možda je manje poznato da traganje za nestalim osobama često puta bude puno teži zadatak od samog spašavanja. Potraga za nestalim ljudima na nepristupačnim terenima često potraje i više dana što akciju spašavanja čini iscrpljujućom ne samo za HGSS-ovce, već i za nestale osobe. Svakim satom provedenim u teškom okruženju otežava se vjerojatnost preživljavanja. Tipični primjeri su turisti izgubljeni po liticama i planinskim bespućima  Biokova i Velebita koji ljeti stradavaju od visokih dnevnih temperatura bez vode i zaštite, a zimi od iznimne studeni i leda.

predaja softweara-251115predaja softweara2-251115

Iako HGSS već dugi niz godina, uz pomoć MORH HRZ-a, traži nestale ljude iz helikoptera, traganje iz zraka ipak ima ograničenja zbog ograničenih mogućnosti ljudskog oka (brzo promicanje terena, trešnja u letu i sl.). Stoga se već neko vrijeme za vrijeme potrage iz zraka fotografira teren s ciljem da iz fotografija naknadno pokuša pronaći nestala osoba. No, ovo je opet veliki izazov, jer je često riječ o tisući fotografija koje treba detaljno pregledati.

 

Iz ovih problema se prije nekoliko godina rodila ideja o razvoju računalnog programa koji bi automatski analizirao fotografije i pokušao na njima pronaći ljude. Ideju je začeo pok. prof. dr.sc. Hrvoje Dujmić, sveučilišni profesor na FESB-u i ugledni član HGSS-a. Nakon nekoliko godina znanstvenih istraživanja i programiranja, stvoren je računalni program WiSAR (Wilderness Search and Rescue) kojeg je izradio FESB u suradnji sa splitskom tvrtkom Statim d.o.o., a uz financijsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije i stručnu pomoć HGSS-a.

WiSAR je program koji za desetak sekundi može analizirati fotografiju razlučivosti 4096×2160 točaka i na njoj obilježiti mjesto za koje sumnja da se nalazi osoba. Iako ova metoda ne bi bila pretjerano korisna u urbanim područjima, na nepristupačnim područjima gotovo da nema ljudi pa je detekcija prisutnosti na fotografiji itekako korisna informacija u traganju. Program također zanimljivu fotografiju (ili više njih) može prikazati na karti što u potpunosti pojednostavljuje određivanje mjesta nestale osobe. U svijetu traganja i spašavanja HGSS je redoviti sudionik na mnogim stručnim kongresima i radionicama i može potvrditi da je WiSAR jedistven proizvod u svijetu.

HGSS će WiSAR u budućim akcijama traganja intezivno koristiti ne samo na fotografijama iz helikoptera, već će koristiti i fotografije dobivene sa bespolitnih letjelica (dronova). Dronovi su postali standardno sredstvo traganja HGSS-a u protekle dvije godine, a njima su pregledavana i vrlo teško dostupna mjesta, poput južnih litica Biokova. Vjeruje se da će bespilotne letjelice u kombinaciji sa WiSAR programom uvelike skratiti vrijeme za pronalazak nestalih osoba, a s time i povećati izglede za spašavanje ljudskih života, što je osnovni motiv i cilj HGSS-a.

ČLANAK O PRIMOPREDAJI SOFTWEARA OJAVLJEN JE U SLOBODNOJ DALMACIJI: 

ČLANAK O PRIMOPREDAJI SOFTWEARA OJAVLJEN JE U SLOBODNOJ DALMACIJI: http://m.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Najnovije/tabid/296/articleType/ArticleView/articleId/308366/Pametni-dron-spaava-nestale.aspx

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26