11-godišnjaci zatražili pomoć HGSS-a preko Centra 112

IMAG0942 censored

HGSS je u noćnim satima pronašao dvoje djece od 11 godina u neprohodnoj šumi na južnim padinama Mosora i pomogao im vratiti se roditeljima.

Poziv u pomoć je HGSS-u, na dosada neoubičajen način, došao izravno sa mobilnog telefona dvoje djece koja su se u jučerašnjim popodnevnim satima uputila na brdo Perun (južni dio Mosora). Djeca su, nepoznavajući puteve i gustom šumom i makijom obrastao teren, nakon određenog vremena penjanja zapala u područje iz kojeg se nisu mogli izvući, iz kojeg nisu mogli vidjeti ni more ni vrh brda. Otegotna okolnost je što je poziv za pomoć stigao 16:30, odnosno u sam zalazak sunca. Stanje baterije jedinog telefona kojeg su imali je bilo prilično loše (ispod 10%) pa je zbog toga, nažalost, isključena mogućnost češćeg kontaktiranja djece kako bi ih se držalo ohrabrenim u mraku koji ih je hvatao.

 

Posredstvom Centra 112, koji je i prosljedio poziv djece, zatraženo je lociranje mobilnog telefona kako bi se ustvrdilo i potvrdilo približno područje traganja. Također, uspomoć informacija od djece i pomoći roditelja, HGSS je uspio dokučiti mjesto gdje su djeca ušla u šumu, pa se potraga temeljila na okruživanju ciljanog terena sa mjesta odakle su djeca krenula i sa višeg dijela brda do kojeg se došlo terenskim vozilima kroz prosječene varogasne puteve.

Pomoć u uspješnom ishodu potrage u mrkloj noći pomogla su i djeca koja su se odazivala iz svega glasa. Stoga su, slijedom njihovog glasa, spašavatelji kroz pola sata probijanja kroz teren uspjeli doći do dvoje nezbrinute djece te im pružili topliju odjeću, okrepu i siguran povratak kući. Akcija je privedena kraju nešto prije 19:00 sati.

Nošenje mobilnih telefona u planinarenju uvelike pomaže u podizanju faktora sigurnosti građana. Dojave o problemu stižu kud i kamo ranije što uvelike pojednostavljuje akcije spašavavanja te preveniraju moguće ozbiljnije ishode. Dapače, postoji veliki broj akcija u kojima je HGSS kroz razgovor sa izgubljenim osobama na terenu jednostavno dao uputu kojim smjerom izaći na put, planinarski dom i sl. Također, današnji pametni telefoni imaju mogućnosti pozicioniranja na karti, slanja trenutnog položaja SMS-om i sličnim načinima što još više daje na sigurnosti. Međutim, najveći problem je baterija koja često ne potraje u noćnim satima, onda kada je najpotrebnija.

Stoga je preporuka građanima da uz postojeće pametne telefone, u brdo i planinu sobom nose i prenosne baterijske punjače koji će pružiti potrebnu autonomiju za osobne potrebe, ali najviše za potrebe mogućeg spašavanja.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26