Uspješno završena potraga u Biorinama

20151014 22115320151014 22013520151014 221306

Nakon dva dana traganja, HGSS je u Biorinama na (Cista Provo) pronašao živu ozbiljno pothlađenu stariju žensku osobu.

Preko Centra 112, područnog ureda u Splitu, HGSS je 14.listopada u 18:00, dobio dojavu o nestanku 80-godišnje ženske osobe na području sela Biorine (Cista Provo). Zanimljivo je da je riječ o osobi koju je HGSS također tražio i pronašao u travnju ove godine.

Cijekom traganja su se uključili, osim HGSS-a, i jedinice vatrogasnih postrojbi, policija i rodbina te je na terenu bilo 40-tak aktivnih osoba. Izuzev ljudstva, tražilo se i sa potražnim psima HGSS-a, termovizijskom kamerom te bespilotnim letjelicama.

Nakon 2-dnevnog traganja, nesretna starica koja vjerojatno boluje od demencije, pronađena je živa u 21:00 sljedećeg dana, tj. noći, u šumi obrasloj vrlo gustom makijom oko kilometar od kuće u kojoj živi. Obzirom da je bila iznimno pothlađena, organizirano je izvlačenje iz neprohodnog terena u nosilima predviđenim za takve uvjete te predana brizi jedinici hitne medicinske pomoći.

Iako je poznato da je starija osoba provela noć na otvorenom u kojoj ju kiša nije štedjela i radi koje je većina članova HGSS-a poželjela toplo i suho sklonište tijekom potrage, vjerojatnost za preživljavanje ipak, na sreću, leži na strani nestalih osoba. Naime, kod dementno oboljelih osoba, razlog nestanka, odnosno ne vraćanja kući jest u naravi gubljenje, a ne neki drugi opasniji razlog poput ozljeđivanja gdje bi proteklo vrijeme imalo puno jači čimbenik u preživljavanju. Ne mali broj puta je HGSS pronašao ovako stare osobe i nekoliko dana od nestanka i na izgled bez ikakvih ozljeda i posljedica. Stoga je ustrajnost u traganju i neodustajanju ključna u spašavanju ovakvih ljudskih života.

U akciji su sudjelovale HGSS stanica Makarska sa ispostavom Imotski, te HGSS stanica Split.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26