Lopovi i na planinama – Pokradena planinarska kuća Duvjakuša

Planinarska kuća PUME pod vrhom Duvjakuša na DinariPokraden je inventar iz planinarske kuće PUME pod spomen vrhom Duvjakuša. Šteta se procjenjuje na oko 15.000 kuna, no puno više boli činjenica da postoje ljudi koji su spremni uništiti zajednički trud desetaka dobrovoljaca iz redova planinarskih društava, HGSS-a, izletnika, ljubitelja prirode, koji su godinama radili i uređivali ovu planinarsku kuću na dobrobit svim putnicima namjernicima. Ovakvi objekti, a osobito ovaj na čak 1630 metara nadmorske visine, doslovno mogu spašavati ljudske živote kada se netko nađe u planini u surovim vremenskim uvjetima. 

Obavještena je i Policija koja je s bosanskohercegovačkim kolegama počela istragu. Ovo nije prvo kriminalno djelo na području Dinare. Sjetimo se da su razbojnici zapalili planinarska skloništa u Vještić gori i na Kurtagića docu. Kako je ovo osjetljivo pogranično područje, uz istragu, slijedi postavljanje pograničnog kontejnera i kamera koje će snimati kretanje uzduž granice i oko planinarskih objekata. 

Planinarska kuća “Puma” na 1630 mnv najviši je planinarski objekt u RH, ujedno je jedan od najljepših. Gradnja ovog doma trajala je četiri godine. Premda je ove godine i službeno otvoren pred više od 600 gostiju, među kojima su bili izaslanik predsjednice Ante Deur, načelnik glavnog stožera general Zbora Lovrić i mnogi drugi uzvanici, kuća još uvijek nije u potpunost gotova.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26