Stradali gorski spašavatelji u Austriji

Mjesto nesrećeHelikopter odvozi ozljeđeneNa području Grossglocknera, točnije u blizini planinarskog doma Oberwlader hütte na visini oko 2800 metara,  u nedjelju popodne (21.06.2015), na Koruške gorske spašavatelje koji su bili na redovitoj  vježbi, srušila se lavina lavina koja je potpuno zatrpala četiri spašavatelja a jednog djelomično. Trojicu su njihovi prijatelji uspjeli iskopati i spasiti dok su ostala dvojica umrla pod naslagama snijega. Poginuli su 41-godišnji vođa spašavanja i 24-godišnji spašavatelj.

Unatoč tome što je palo sam samo 20 centimetara novog snijega ponovo se pokazalo kako se uvijek treba čuvati opasnih padina s više slojeva snijega pogotovo ako su slojevi nastali napusima vjetra. Sudeći prema fotografiji, posljednjih danima vjetar je  na tu padinu nanio dosta snijega s gornjih položenih djelova planine. Oko 17 sati najprije je krenuula manja nakon čega je ona prerasla u veću smrtonosnu lavinu.

Napomena: Poznati zapadno tirolski penjač Thomas Oberwalder, po kojem se zove današnj planinarski dom, također je poginuo u ožujku 1906. u lavini koja ga je zatrpala u području današnjeg vidikovca Franz-Jospehs-hütte!


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26