SPŠEN ALPINIST IZ JUŽNE STIJENE KOZJAKA

Liječnica zbrinjava unesrećenogSpuštanje niz okomitu stijenu do ozlijeđenog alpinistaSpuštanje u Marinerovim nosilima

Danas 26. listopada u 12:20 GSS Stanica Split je na dežurni telefon dobila dojavu o nesreći u Južnoj stijeni Kozjaka zapadno od vrha Sv Jure, iznad sela Rupotine pokraj Solina. Alpinistu se u smjeru “Po žlijebu” odlomio kamen uslijed čega je pao i ostao visjeti na klinu. Njegov ga je partner spustio na policu u stijeni i zatražio pomoć. Nesretni alpinist je usljed pada zadobio nekoliko ozlijeda od kojih je najteža povreda lumbalnog kralješka. Odmah je angažirana letačka ekipa i helikopter HRZ-a iz Divulja. Istodobno je upućena i zemaljska spašavateljska ekipa na vrh Sv Jure. Zbog jake bure helikopterom se nije moglo izvući ozlijeđenoga pa su spašavatelji spušteni na rub stijene. Po užetu se do unesrećenog najprije spustilla naša liječnica Ivana Buklijaš a zatim i spašavatelji s nosilima u kojima je unesrećeni alpinist spušten u podnožje stijene odakle je transportiran do kola Hitne medicinske pomoći. Akcija je završena u 16:00. 

Za vrijeme trajanja stijenske akcije došla je dojava o ozlijeđenoj planinarki na brdu Imber. Kako se u nedjeljnom planinarenju na istom brdu nalazio i spašavatelj iz stanice Split, upućen je da pruži prvu pomoć. Uz pomoć kolega iz obaviještajne točke Omiš te omiških vatrogasaca planinarka sa slomljenom nogom je transportirana do prve prometnice i predana  Hitnoj medicinskoj pomoći.

Bilo je to burno nedjeljno poslijepodne za gorske spašavatelje koji su ipak prije noći uspjeli završiti akcije spašavanja i posvetiti se svojim obiteljima.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26