Upozorenje i savjeti alpinistima i penjačima

Ljetno lijepo vrijeme, dugi dani, ljudi željni avanture i povoljno dostupna oprema  navode HGSS da upozore na obavezne procedure prilikom penjanja po stijenama.

Avanturisti i zaljubljenici u penjanje morali bi poštovati sljedeće:


ALPNISTIČKI ILI SPORTSKO-PENJAČKI TEČAJ ILI ŠKOLA

Pohađanjem odgovarajuće škole ne preskaču se početniče stepenice. Iskusni voditelji i instruktori nauče početnike temeljima na kojih se, daljnjim treniranjem i penjanjem, nadograđuje iskustvo. Takav slijed vodi ka sigurnijem i ljepšem uživanju u stijenama. Osim penjanju, početnici se nauče o planinarstvu, orijentaciji, prehrani, opasnostima u prirodi i prvoj pomoći.

 

POSJEDOVANJE ODGOVARAJUĆE OPREME

Na temeljno školovanje nastavlja se ulaganje u sigurnu i certificiranu opremu. Bez sigurne opreme nema ni sigurnog uspona.  Osim tehničke opreme ova točka podrazumijeva i odgovarajuću obuću i odjeću koja je potrebna u prirodi. 

 

PRAVILNA PRIMJENA OPREME

Osim školovanjem, pravilna primjena opreme osigurava se treningom, stalnim učenjem i čestom primjenom. Ne dovedite se u situaciju da ste opremu zaboravili ili da je ne znate pravilno koristiti.

 

KORIŠTENJE KACIGE

Kaciga glavu čuva. Apelira se na sve penjače da koriste kacige jer osim što štite prilikom pada u stijene one štite i od padajućih predmeta. Stoga je bolje nositi kacigu nego naknadno komentirati: Nije imao sreće!

 

PRAĆENJE VREMENSKE PROGNOZE

Odlazak na penjanje često može početi po lijepom i sunčanom vremenu, a završiti hladnim pljuskom. Stoga praćenje prognoze znači bolju organizaciju uspona.

 

Na kraju apel svim avanturistima koji s plaže odluče otići na „obližnju“ planinu:

 

OPREMITE SE KVALITETNO, INFORMIRAJTE SE, NE PRECIJENITE SE, PONESITE DOVOLJNO VODE, NE ZABORAVITE MOBITEL S PUNOM BATERIJOM I ZAPAMTITE BROJ 112.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26