HGSS u akciji speleospašavanja u Njemačkoj

 

Prizor spašavanja

 

 

 

 

 

 

VIDEO: Snimka spašavanja

Četvrtak 19.06.

05:30

Svi HGSS spašavatelji su izašli iz jame i vrši se prijevoz helikopterom do glavnog stožera.   

Transport unesrećnog se nastavlja uz vertikalu -180 m i kroz nekoliko suženja. Stanje ozlijeđenog je stabilno. 

Mogući izlazak nosila sa ozlijeđenim speleologom je u prijepodnevnim satima, ako sve bude po planu, nakon više od 11 dana od trenutka nesreće.

 

00:51

HGSS liječnik trenutno brine o unesrećenom, dok je talijanska liječnica provjeravala mjesto odakle će transport ozlijeđenog speleologa krenuti u završnu fazu. HGSS spašavatelji će kad transport krene, također krenuti prema izlazu. Austrijski spašavatelji su raspoređeni u vertikali i čekaju preuzimanje nosila sa ozlijeđenim speleologom. 

 

Srijeda 18.06.

23:30

Transport nosila je u bivku nula kako bi se unesrećenom mogla pružiti redovna medicinska pomoć i dodatni odmor, kao i svim spašavateljima koji sudjeluju u transportu.

 

21:20

HGSS spašavatelji sa nosilima stigli u zadnji bivak, podno velike vertikale. Stanje unesrećenog je stabilno a u pratnji su i dva liječnika. 

 

20:06

Transport unesrećenog u nosilima stigao do kraja meandra! Slijedi kratka pauza od 15 min nakon čega slijedi vertikalni dio od 40 m i 20 m, kada HGSS spašavatelji predaju nosila sa unesrećenim i kreću prema izlazu.

 

12:07

I dalje traje opremanje uskog mendra ispod vertikale. Uz unesrećenog koji je stabilno, nalaze se dva liječnika.

 

09:15

Transport se trenutno nalazi  u improviziranom bivku pod Nirvanom kako bi se unesrećenom mogla pružiti redovna medicinska pomoć i dodatni odmor, kao i spašavateljima koji sudjeluju u transportu.

Nastavak transporta se očekuje iza 11 sati.

 

07:00

Desetak minuta prije ponoći svih 20 HGSS spašavatelja ušlo u jamu. 

U 3:05 sati preuzet transport od talijanskih spašavatelja kroz uski menadar, a u 6:24 sati nosila s unesrećenim speleologom stigla su pod Nirvanu, mjesto gdje je predviđen odmor za HGSS spašavatelje koje očekuje transport kroz slijedeći 100 m dugi meandar, vertikalu od 40 m, jedno kraće suženje i predaja transporta austrijskim spašavateljima u veliku vertikalu od 200 m, te dalje suradnja s austrijskim, njemačkim i švicarskim spašavateljima koji bi tijekom jutra trebali biti prebačeni helikopterom da zauzmu pozicije u jami. Ulaz je izuzetno krušljiv te je potreban izniman oprez.

 

 

Utorak 17.06.

21:00

Upravo je stigao poziv za odlazak 20 hrvatskih spašavatelja u jamu i zamjenu talijanskih spašavatelja. Ekipa od 10 HGSS spašavatelja, koji su bili u pripravnosti blizu ulaza u jamu, upravo je krenula u jamu, dok će dodatnih pet HGSS spašavatelja uskoro poletiti iz vojarne prema ulazu u jamu.

Iza 22 sata helikopterom će biti prebačeno još 5 spašavatelja. Dionica koju će hrvatski spašavatelji preuzeti je uski i izrazito zahtjevni meandar te vertikalu Nirvana. U stožeru u punoj pripravnosti ostaje šest HGSS spašavatelja.

13:15

Nosila su ušla u meandar koji se nalazi na dubini od 430m. Ušlo je još 10 talijanskih spašavatelja i isto toliko ih je izašlo iz jame. Trenutačno je uz unesrećenog austrijski liječnik, prije njega je bio slovenski liječnik. Prema planu nosila s unesrećenim bi trebala stići do pod vertikalu Nirvana tijekom večeri ili noći.

 

9:00

Vremenski uvjeti su povoljni, ozlijeđeni je stabilno, a u jami je oko 50 spašavatelja. Nosila se nalaze na bivku 2. Planira se transport kroz meandar na dubini od -430 m do mjesta koje se zove Nirvana koje je pogodno za bivak. Očekuje se da bi unesrećeni tijekom dana trebao stići na navedeno mjesto, a zatim bi se trebao odmoriti 8 sati. Nakon toga obaviti će se smjena timova u jami, te se očekuje posljednje izvlačenje iz jame.

 

Ponedjeljak 16.06.

17:42

Transport ozlijeđenog speleologa krenuo je s bivka 3. Vrijeme ide na ruku spašavateljima.

 

13:42

U tijeku je helikopterski prijevoz dvije ekipe po pet HGSS spašavatelja, koji će biti smješteni blizu ulaza u jamu i pripravni za eventualnu zamjenu već umornih talijanskih, austrijskih i švicarskih spašavatelja.

 

10:33

Transport iz bivka 3 mogao bi krenuti iza 14 sati. Jama je tehnički opremljena za vertikalni transport između bivka 3 i 2. Trenutno je u izradi i linija za transport do bivka 1. Ozlijeđeni speleolog je stabilno.

 

08:00

Jutros u ranim jutarnjim satima, ukupno 24 iskusna HGSS spašavatelja po pozivu Bavarske gorske službe spašavanja, krenulo je u akciju speleospašavanja ozlijeđenog 52-godišnjeg njemačkog speleologa. On je, podsjetimo, stradao još u subotu, 7 lipnja u u jami  Riesending-Schachthöhle, kada mu je s 50-ak metara na glavu pao kamen i teško ga ozlijedio na dubini od oko -980 m. Inače, radi se o speleologu koji je jedan od prvih speleologa koji je otkrio jamu i sustavno je istraživao.

Tijekom noći, dva spašavatelja su već stigla u glavni stožer, koji je smješten u vojarni Bundeswhera, te su  sve pripremili za dolazak spašavatelja HGSS-a i uključili se u daljnje planiranje akcije speleospašavanja.

Ozlijeđeni speleolog se sada nalazi u bivku III na dubini oko -730 m.  Njegovo stanje, koje cijelo vrijeme prate dva liječnika je i dalje teško ali stabilno.  Predviđa se da bi vertikalni transport mogao potrajati i nekoliko dana, prvenstveno ovisno o stanju ozlijeđenog.

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26