HGSS kreće u akciju speleospašavanja u Njemačkoj

Bavarska gorska služba spašavanja preko nadležnih institucija uputila je službeni poziv Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Ekipa od 200 ljudi krenula je u akciju spašavanja 52-godišnjeg speleologa koji od 08.lipnja leži ozlijeđen u jami u bavarskim Alpama, na granici s Austrijom, na dubini od 1000 metara, priopćila je policija. Jedan od dvojice speleologa ostao je s ozlijeđenim kolegom, dok je drugi izišao iz jame kako bi pozvao spasilačku službu. Za uspon iz jame po statičkom užetu i uz pomoć posebne naprave, tzv. jumara, trebalo mu je 12 sati. U akciji spašavanja uz bavarske kolege sudjeluju speleolozi i alpinisti iz Austrije i Švicarske.

Priprema za put splitske ekipe

 Nacrt jame

 

 

 

 

 

Pregled događaja u jami Riesending-Schachrhoehle:

15:30

Bavarska gorska služba spašavanja preko nadležnih institucija uputila je službeni poziv Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja te je u tijeku mobilizacija spašavatelja koji će se pridružiti akciji spašavanja najkasnije u ponedjeljak, 16. lipnja, nakon što se dovrše sve protokolarne aktivnosti.

Odvijaju se složene pripreme za vertikalni transport ozlijeđenog iz bivka IV na -930 m,  u bivak III koji je na oko -700 m dubine, a sam transport bi mogao potrajati i nekoliko dana. Ozlijeđeni speleolog i dalje je stabilno.

 

 

 

 

 

09:00

 

Nakon više od 11 sati transporta ozlijeđenog speleologa, došlo se do bivka IV na dubini  oko -920 m. Uz ozlijeđenog je njemački liječnik. U ovom trenutku je oko 50 spašavatelja u jami koji dodatno tehnički opremaju vertikalne dijelove jame za daljnji transport. Vrijeme je za sada povoljno bez kiše.  

 

Subota 14.06.

 

20:00

 

Stanje ozlijeđenog speleologa, šest dana nakon nesreće, je uglavnom stabilno ali i dalje teško. Transport se sada nalazi u horizontalnom dijelu pod nazivom Dugi meandar, između V i IV bivka, nakon čega bi uslijedio vertikalni transport. Hrvatski spašavatelji su i dalje u pripravnosti.

 

11:00

 

Putem CaveLinka poslana poruka – transport teče za sada po planu.

 

09:50

 

Transport se kreće od Barbarossa dvorane prema Bivku V.

 

Petak 13.06.

 

17:28

 

Počeo transport unesrećenog – poruka poslana CaveLinkom.

 

14:46

 

Vremenske neprilike i dalje onemogućavaju transport helikopterom. Tim od osam spašavatelja uključujući i liječnike, skrbe o unesrećenom koji je stabilno ali i dalje kritično. Intenzivno se radi na postavljanju komunikacijske linije CaveLinka od bivka sa unesrećenim do vanjskog baznog logora – 4 km dužinski i oko 980 m visinski. 

 

09:47

 

Uz unesrećenog su, čije je stanje i dalje teško, i dalje dva liječnika, te se čeka povoljni trenutak transporta, koji će ovisiti o stanju unesrećenog te vanjskim prilikama. Zbog loše vidljivosti za sada je onemogućen prijevoz spašavatelja i opreme helikopterom do ulaza u jamu na visini od 1.843 m. Spašavatelji HGSS-a su i dalje u punoj pripravnosti.

 

 

Četvrtak 12.06.

 

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26