HGSS pomaže stanovnicima poplavljenih područja

Gorski spašavatelji i dalje neumorno spašavaju, dovoze hranu i lijekove ugroženom stanovništvu na području poplavljenih dijelova Hrvatske. Timovi spašavatelja ipak su se jučer uspjeli probiti i do BiH gdje je situacija i dalje kritična. Jutros su prema Županji krenuli i članovi HGSS Stanice Split.

 

 

 

 

 

 

 

 

subota

10.00

Jutro za HGSS protiče u znaku poplava. 

Najkritičnije je na području Županje, tamo se trenutno nalazi sedam timova HGSS-a iz Vinkovaca, Osijeka, Bjelovara i Orahovice, a u ranim poslijepodnevnim satima u pomoć dolazi još sedam timova iz stanica Gospić, Ogulin, Rijeka i Split i Zagreb. Tako će na području Županje, Račinovaca, Drenovaca, Gunje, Štitara Babine Grede pomoć stanovnicima pružati 40-tak gorskih spašavatelja raspoređenih u 14 čamaca.
Situacija je još uvijek teška na području koje pokriva HGSS Stanica Požega, na dijelu poplavama pogođenog područja voda se počela povlačiti, dok je na pojedinim područjima situacija još uvijek ozbiljna i na terenu su gorski spašavatelji koji će, između ostalog danas obići i stanovnike koji su odbili evakuaciju.

Jučer su se ipak do BiH uspjela probiti četiri tima gorskih spašavatelja koji su na području Pruda, Orašja i Ođaka spasili više od 200 života. Stanje u BiH je i dalje dramatično, a spašavatelji se upućuju prema područjima koja su kritična.

7.10

Danas od ranih jutarnjih sati gorski spašavatleji  evakuiraju, dovoze vodu, hranu i lijekove na području cijele Slavonija. Novski spašavatelji  trenutno interveniraju na području Pruda. Tijekom jučerašnjeg dana, Stanica Novska sa svojih  12 članova spašavala je na području  Odzaka,Modričkog Luga, Pruda, Šamca, Tisina kod Orašja s kojeg je evakuriano više od 200 osoba. 

petak

19.30

U Županji je proglašeno izvanredno stanje, snage HGSS-a se preusmjervaju na to područje. Tako se prema tamo upućuju članovi stanica HGSS-a Vinkovci, Osijek, Orahovica i Bjelovar. Stanje na području oko nabujale rijeke Save je izuzetno teško. 

 

14.10

Visoki vodostaj Orljave i Pakre i dalje zadaju probleme stanovništvu Požeško-slavonske županije. Tako su na području Požege i Pakraca na terenu tri tima gorskih spašavatelja HGSS Požega. Spašavatelji koji interveniraju uz pomoć tri čamca, između ostalog evakuiraju ugroženo stanovništvo, a ostalim žiteljima dostavljaju vodu i hranu. Iako vodostaj na tom području trenutno staginira, sudeći po kiši  koja je ponovo počela padati, spašavatelji tako skoro neće na odmor. 

Paralelno s intervencijama u Hrvatskoj, timovi gorskih spašavatalja koji su trebali biti upućeni u pomoć stanovništu BiH, ali su zbog neprohodnih puteva ostali u Hrvatskoj, još su uvijek u pripravnosti.

13.40

Prema posljednjim informacijama s terena, vodostaj Save je u porastu, a kritičnu točku bi trebao doseguti oko ponoći. U pomoć gorskim spašavateljima u Slavoniji danas i sutra stići će pojačanje iz ostalih stanica HGSS-a (Osijek, Ogulini Gospić).

10.00

Čalnovi Stanice Vinkovci interveniraju u selu Gunja, na području Županje.  Na terenu je sedmero članova Stanice s dva čamca koji pomažu poplavama pogođenom stanovništvu.  Na terenu u Pleternici noćas su bili članovi Stanice Slavonski Brod koji su jutros prebačeni u Slavonski Šamac, a na terenu su i članovi stanica Požega i Orahovica. Istovremeno za pomoć kolegama, u pripravnosti su  gorski spašavatelji iz  Karlovca i Ogulina. Četiri tima s čamcima i zapovjednim vozilom koji su namjenjeni za pomoć BiH čekaju rješenje za  transport spašavatelja  u pogođena područja.

8.40

Prema posljednjim informacijama s terene, timovi HGSS-a zbog neprohodnosti područja, zautsvaljeni su na granici i čekaju da se pronađe način kako bi se mogli prebaciti do najugroženijih područja. Istovremeno, nabujale rijeke u Hrvatskoj, aktivirale su članove HGSS-a na širem  području Županje. Tako su od jutros na  terenu dva tima  spašavatelja iz HGSS Vinkovci.  

8.00

Sinoć  Hrvatska gorska služba spašavanja uputila je svoja četiri tima za spašavanje na divljim i brzim vodama. Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova zatraženi su i reflektori i rasvjeta s kojom raspolaže HGSS i koji bi trebali omogućiti djelovanje i tijekom noći.

Timovi bi trebali djelovati na najugroženijim područjima Maglaja, Doboja i Zavidovića. Na žalost, kako je gotovo cijela BiH zahvaćena nezapamćenim poplavama i odronima, glavni pravci pristupa tim područjima su neprohodni i pa se traže alternativni pristup zahvaćenom području.

U pripravnosti su i specijalizirani timovi HGSS-a za helikoptersko spašavanje i brze evakuacije koje se po potrebi mogu uputiti u pomoć susjednoj BiH.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26