SPAŠEN KONJ

Sinoć kasno članovi GSS Stanice Split pomogli su u izvlačenju konja iz opasne zamke. 

Konj u kokošjem izmetuSpašavatelji izvlače nesretnu životinjuKonj na slobodiIako dosta poziva koje HGSS zaprima spada u kategoriju „neobičnih“, gorski spasitelji su se sinoć suočili s jednom uistinu neobičnom situacijom, uz to potencijalno i iznimno opasnom. U ponedjeljak 2. prosinca 2013., desetak minuta prije 23 sata, HGSS Stanica Split je preko Centra 112 dobila obavijest od zabrinutog vlasnika koji svog konja nikako ne uspijeva izvući iz pogibeljne situacije. Naime, konj Cezar upao je u rupu ispunjenu kokošjim izmetom i nikako ne uspijeva izići vani. Vlasnik je još u 17.00 uočio da je konj u problemima, i od tada ga , zajedno s prijateljima, neuspješno pokušava izvući. Na kraju su odlučili nazvati 112 i zatražiti pomoć. Koliko je Cezar prije toga proveo u problemima, nije poznato.

 

Spasitelji su se odmah uputili na prema mjestu Plano, u blizini Trogira, jer situacija nije pogibeljna samo za konja nego i za ljude koji ga pokušavaju izvući. Radi se o iskopanoj rupi površine 40-tak kvadratnih metara, nepoznate dubine, ali sigurno veće od dva metra, koja je ispunjena kokošjim izmetom. Izmet, izložen vremenskim neprilikama, stvorio je smjesu koja se ponaša kao živo blato iz koje je nemoguće samostalno izići i vrlo je opasna. Čak ni ovako snažna životinja – konj, uz pomoć ljudi koji su ga vukli sa strane za konop kojim je bio vezan, nakon 6 sati borbe nije uspio izići vani. Na kraju je, potpuno iscrpljen, ostao ležati u živom blatu, s glavom i malim dijelom tijela iznad površine.

 

Ubrzo po dolasku na teren, spasitelji uspijevaju izvući nesretnog konja. Srećom, suha nepromočiva odijela koja su spasitelji ponijeli sa sobom, a koja se inače koriste za spašavanje sa divljih voda, nisu bila potrebna.

Cezar, kao i kobila Lady koja je pažljivo promatrala izvlačenje, su prema riječima vlasnika, alkarski konji, što znači da na alkarskim svečanostima na njima jašu alkari.

U akciji, koja je završena pola sata iza ponoći, sudjelovalo je sedam pripadnika HGSS Stanice Split (s obavještajnim točkama Kaštela i Sinj) i Dubrovnik.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26