PREMINUO JE NAŠ VRIJEDNI ČLAN MILJENKO KRIŠKA

Danas u popodnevnim satima prestalo je kucati plemenito srce jednog od najstarijih članova HGSS-a i dugogodišnjeg člana HPD Mosora, Miljenka Kriške (07.01.1935. – 23.10.2013.).

Posljednji ispraćaj našega Miljenka je u petak 25. listopada u 14:45 na groblju Lovrinac.

Mnoge generacije HGSS stanice Split odrastale su uz brižnu i nenametljivu nazočnost našeg šjor Miljenka. Pouzdan, savjestan i odgovoran, ali nadasve radišan. U danima kada je specijalna oprema bila nedostupna ili skupa, Mile je bio taj koji je svojim vrijednim rukama izrađivao sve ono što je nedostajalo. U mladosti je bio nezamjenjiv u akcijama spašavanja, posebno na „kočnici“ i sidrištu, u zrelijem dobu uvijek je skrbio da se obave i oni „obični“, ali nužni poslovi koji mlađima nisu bili odveć privlačni. Dočekivao je ekipe s toplim čajem, dežurao i nenametljivo doprinosio da akcija prođe što učinkovitije i brže. Na planinarskom domu na Mosoru uvijek smo imali našeg Milu, koji je odgovorno i zahvaljujući velikom iskustvu zaprimao sve pozive u pomoć i koji odradio veliki broj spašavanja, neposredno i vješto organizirajući akcije i transporte ozlijeđenih uz pomoć zatečenih planinara. 

Miljenko Kriška je za svoj rad odlikovan Zlatnim znakom i Plaketom Hrvatskog planinarskog saveza, te Plaketom Hrvatske gorske službe spašavanja i drugim brojnim priznanjima. Postao je član HPD Mosor već sa 14 godina. Godine 1954. godine postao je član uprave, počeo se baviti speleologijom, a ubrzo nakon toga je primljen i u GSS gdje je bio jedan od članova sa najvećim stažom. Već od 1957. godine sudjeluje u akcijama spašavanja. Bavio se fotografijom i bio pročelnik Foto sekcije i gotovo svih drugih sekcija, ali ipak najveći planinarski doprinos dao je kao pročelnik Gospodarske sekcije HPD Mosor, skrbeći o objektima, darivajući dane i dane radeći na obnovi i održavanju planinarskih objekata i staza koje su koristili svi. GSS mu je bio jako važan i svi ljudi su mu bili važni, ali posebno njegovi prijatelji. Osim u posljednje vrijeme kada je spriječen bolešću, Mile je bio uvijek prisutan na svim sastancima i aktivnostima GGSS-a. 

Zahvalni smo za sve našem Mili jer je bio uvijek prisutan, tako važan i nezaobilazan dio u životima nas nešto mlađih članova Službe. Za nas je bi institucija. Čast nam je što je bio naš član i prijatelj. Sada nam ostaje samo sjećanje na čovjeka koji je svojom blagošću i radom oplemenio naše živote i organizaciju kojoj pripadamo.

 

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26