POSLJEDNJI ISPRAĆAJ NENADA ČULIĆA

Posljednji ispraćaj našeg člana koji je poginuo prije 39 godina biti će u četvrtak 10. listopada u 16:15 sati na gradskom groblju Lovrinac. Nakon ispraćaja održat će se komemoracija u hotelu Zagreb, Put Duilova 23, Split. 

Prije nešto više od dva mjeseca u Gruziji na ledenjaku pod planinom Ušba na Kavkazu pronađeno je tijelo Nenada Čulića koje je preko 39 godina bilo prekriveno ledom. On je s još trojicom hrvatskih alpinista 24. srpnja 1974. godine smrtno stradao u velikom ledenom odronu prilikom uspona po smjeru „Križ Ušbe“. 
Tom prilikom tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su nakon nekoliko dana dok su tijela Viktora Tabakovića i Nenada Čulića ostala duboko pod tisućama tona leda. Od tada obitelj i prijatelji nikada nisu izgubili nadu da će ih se ipak pronaći i da će ih ledenjak jednog dana svom putu u dolinu ponovno vratiti na površinu. 

Kada je prije dvije godine jedan češki alpinist naišao na Ćulićevu čuturicu sa oznakom GSS-a i ta vijest došla do Hrvatske, to je bio znak da je planina možda spremna vratiti naše prijatelje. Zato je u ljetu 2012. odmah organizirana četvoročlana ekspedija HGSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza, koja je prilikom pretraživanja ledenjaka pronašla čak tri tijela davno stradalih alpinista i sve su ih spustili u dolinu. 
Prema opremi i nakon DNA analize tim dr. Šimuna Anđelinovića iz KBC-a Split, tada je nepobitno utvrdio da jedno tijelo pripada davno nestalom hrvatskom alpinistu Viktoru Tabakoviću, a nedugo nakon toga njegova je obitelj iz Mestije gdje je sahranjen organizirala prijevoz tijela u Hrvatsku. No tada tijelo Nenada Čulića nije bilo nađeno, iako je oko tog lokaliteta pronađeno nekoliko dijelova penjačke opreme koji su nesumljivi pripadali nastradalim hrvatskim alpinistima iz te davne 1974. godine. 
Sama potražna ekspedicija izazvala je veliki interes u Gruziji. Javnost i vlast dali su joj veliku podršku i izuzetno su se angažirali oko tog slučaja, jer nije uobičajeno da netko toliko uporno i dugo traga za svojim nestalima, mada je područje Ušbe poznato po brojnim žrtvama i stradavanja alpinista iz cijelog svijeta.
Kako smo pretpostavljali da je tijelo Nenada Čulića još uvijek pod naslagama leda, ali sigurno već vrlo blizu površine ledenjaka zamolili smo kolege alpiniste i spašavatelje iz Mestije da u narednim ljetnim razdobljima obrate pozornost na to područje. 
To je rezultiralo krajem kolovoza pozivom HGSS-u, da je skupina rumunjskih penjača ugledala tijelo koje po poziciji na ledenjaku može pripadati Nenadu Čuliću. Pokrenuta je inicijativa kako bi ga se što vratilo kući, prije snijega i lavina koje u potpunosti mogu zatvoriti to područje do sljedećeg ljeta, Veliku pomoć pružile su gotovo svi koji su nešto mogli pomoći, piše Vinko Prizmić.
Gruzijski mediji i ovog su puta posvetili značajnu pažnju ovom slučaju. Govorilo se o Hrvatskoj i Hrvatima, koji ni nakon 40 godina nisu odustali od potrage i želje da i svog posljednjeg nestalog poginulog prijatelja i kolegu vrate obitelji i dostojno pokopaju u zemlji u kojoj se rodio. Posebno su lokalna zajednica i guverner pokrajine Svaneti s puno poštovanja i na dirljiv način ispratili našeg Nenada.
Naš Neno doista bio je izuzetna osoba. Odlazeći na ekspediciju, ostavio je tada svoju jednogodišnju kćerku, a sada su ga u zračnoj luci dočekali i njegovi unuci, danas već stasiti mladići. U Hrvatsku se vratio u pratnji supruge. 
Neno je bio jedan od najboljih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog vremena. Vizionar i uzor, dao je veliki doprinos današnjoj visokoj kvaliteti hrvatskog alpinizma i gorskog spašavanja. Pokretač je hrvatskih ekspedicija u svjetska gorja, a kao gorski spašavatelj bio je instruktor i pročelnik GSS-a i predsjednik Planinarskog društva Mosor.

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26