STAZA GOSPI SINJSKOJ

Stipe Božić za vrijeme izlaganja Projekta.Prezentacija se održala u Alkarskim dvorima u Sinju

 

 

 

 

 

 

U Sinju u Alkarskim dvorima je 29.05.2013. uz prisustvo projektnih partnera , brojnih uzvanika i medija je svečano predstavljen početak provedbe prekograničnog projekta « Staza Gospi Sinjskoj ».

U okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine Grad Sinj je kao vodeći partner s Agencijom za regionalni razvoj kao Ugovornog tijela potpisao 27. 03. 2013.  Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti projekta “Staza Gospi Sinjskoj” – „The Our Lady of Sinj Route“.  

 

Osim Grada Sinja i Općine Prozor-Rama kao vodećih partnera projekta HR i BIH strane, partnerski konzorcij čine Grad Solin te Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS Stanica Split s hrvatske strane, te Općine Livno i Tomislavgrad s bosansko-hercegovačke strane. Uz partnere, provedbi projektnih aktivnosti doprinijet će i projektni suradnici: Turistička zajednica Grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama-Šćit, Turistička zajednica Hercegbosanske županije te Planinarsko društvo Kamešnica iz Livna.

Projektom se želi poboljšati zajednička turistička ponuda temeljena na zajedničkom kulturnom identitetu prekograničnog područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a s ciljem povećanja konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva. Naime, područje Splitsko-dalmatinske županije, zapadnog dijela Hercegovine i Srednje Bosne ima zajedničku bogatu povijesnu i kulturnu baštinu koja se temelji na zajedničkim vrijednostima i tradiciji. Od iznimne je važnosti za gradove i županije spomenute regije sačuvati kulturne vrijednosti i tradiciju razvijajući i nadograđujući postojeće turističke lokacije i znamenitosti, kako bi se iste zaštitile. Sredstvima ovog projekta će se urediti staza te će se osmisliti edukacijski programi za pružatelje turističkih usluga i izraditi zajednička strategija za promociju turističkih znamenitosti i ponude ovog područja.

Zanimljivu prezentaciju o samoj ideji kao i o povijesnoj i kultrološkoj znamenitosti „Staze Gospi Sinjskoj“ koja se generacijama koristila kao hodočasnički put kojim se dolazilo u Sinj iz Srednje Bosne i zapadnoga dijela Hercegovine je održao Stipe Božić, naš proslavljeni alpinist koji je uz Fra Božu Vuletu idejni začetnik ovog projekta.

Nakon održane konferencije za novinare, projektni partneri su održali prvi koordinacijski sastanak na kojem su dogovorene pojedinosti značajne za međusobnu suradnju i provedbu projekta. Na samom početku predstavljen je projektni tim te je definirana odgovornost za provedbu pojedinih aktivnosti, a u skladu s tim je definiran i način raspodjele sredstava,

Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 4.241.035,98 kn (558.031,05 EUR), od čega se 54% proračuna projekta, odnosno 2.302.527,54 kn (302.964,15 EUR) odnosi na aktivnosti partnera u Republici Hrvatskoj, a 46% proračuna projekta, odnosno 1.938.508,44 kn (255.066,90 EUR) na aktivnosti partnera u Bosni i Hercegovini. Udio EU sredstava u ukupnoj vrijednosti projekta je 83%, dok će preostalih 17% sufinancirati partneri na projektu. Trajanje projekta je 24 mjeseca.

 

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26