Velika vježba HGSS-a u Paklenici

Od 19. do 21. listopada u kanjonu Velike Paklenice održana je “Državna vježba sopašavanja” koju je vodio Luka Mudronja član GSS Stanice Split. Učestvovalo je 88 gorskih spašavatelja iz 15 stanica HGSS-a u Hrvatskoj.

 

Gosti su bili kolege iz Gorske reševalne službe Slovenije. Osim što je očišćena stijena Anića kuka od labilnog kamenja promjenjeni su i klinovi na mnogim sidrištima koja služe penjačima za osiguranje ali i GSS-ovcima u slučaju spašavanja. Održane su i vježbe spašavanja iz smjerova: Velebitaški, Albatros, Saleški i Juha.

 

 

Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske. Osim kvalitetne stijene posebnu draž ovom penjalištu daje i blizina morske obale, pa je Paklenica idealno mjesto za kombinaciju penjanja i sportova na vodi. 

 

U stijenama Paklenice postoji više od 360 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak. Najpoznatija i najviša je stijena Anića kuk.
Glavna penjačka sezona u Paklenici počinje u proljeće i traje do kasno u jesen.

 

 

 Nakon ove vježbe usponi u kanjonu Velike Paklenice su znatno sigurniji.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26