Požar oko planinarskog skloništa pod Velikom Duvjakušom na Dinari

Četvrti dan zaredom divlja požar na Dinari: Gori čitava planina, prizori su katastrofalni! Na sreću spašena je planinarska kuća “Pume” pod Velikom Duvjakušom. Spašena je najviše zaslugom pilota protupožarnog zrakoplova HRZa koji je na kuću i oko nje bacio vodenu bombu.

 

 

 

 

Vatra je planula u ponedjeljak u popodnevnim satima, no još uvijek nije ugašena. Na terenu je kanader koji izbacuje vodene bombe, a i članovi HGSS Stanice Split cijelu su proteklu noć spašavali planinarska skloništa. 

– Gori čitava planina, opožareno područje je jako veliko, a vatra se sada prebacuje na sjevernu stranu. Prizori su zaista katastrofalni, a posljedice će biti dugoročne za biljni i životinjski svijet. Bili smo na terenu, obranili smo sve naše planinarske kućice. Izgorile su nam markacije i šteta je tu ogromna. Trenutno gori prema Vještić gori, ispod Troglava… prebacuje se u Šibensko-kninsku županiju. Požar može ugasiti samo kiša i molimo Boga da što prije padne. Na tisuću mista gori, mislim da ima 100 kilometara vatrene fronte – kazao nam je član HGSSa Darko Gavrić Čerčo iz HGSS-a. 

Za sada nije poznat uzrok požara, ali vjerujemo će se doznati tek nakon što policija obavi očevid na opožarenom području.