Splitski potražni K9 tim u zajedničkoj vježbi s Norvežanima

Početkom rujna na području grada Pazina održao se trening u sklopu međunarodnog projekta „Razmjena iskustva između Hrvatske i Norveške u potrazi i spašavanju u ruševinama“. Trening je obuhvatio aktivnosti predviđene projektom koje za rezultat imaju podizanje znanja, stručnosti i spremnosti HGSS-a u vidu traganja i spašavanja u ruševinama. Među K9 timovima bili su i Đulija i pas Ven iz HGSS Stanice Split.

Potražni K9 timovi vježbali su na stijenama Pazinske jame u pogledu tehničke spremnosti za rad u stijeni te rad s kranovima (podizanje i spuštanje teških tereta). Jedan od ciljeva u radu s K9 timovima je navikavanje potražnih pasa na visinu (kretanje po užetu uz vodiča, vertikalno podizanje i spuštanje psa), vježba traganja u urbanom području (ruševine) dok je pas na povodcu te vježba traganja bez povodca. 

Sudionicima su predstavljene razne tehnike podizanja teških tereta koje gorski spašavatelji koriste u speleospašavanju, a koje također mogu poslužiti za pomicanje smaknutih dijelova građevina koje su pogođene razornim potresom. Inicijativa za ovu obuku je nastala nakon što su se HGSS-ovci susreli sa sličnim intervencijama na području Banovine u 2021.godine, gdje su pomoću autodizalica i tehnika pristupa užetom uklanjali višetonske dimnjake sa zgrada. Osim terenskog dijela treninga, analizirali su se standardni operativni postupci koje koriste K9 potražni timovi u Hrvatskoj i Norveškoj te različiti postupci za izvedbe tehničkih zadaća prilikom spašavanja iz skučenih prostora. Za navedeno je poslužio kamenolom u Kanfanaru gdje je održana vježba traganja s psima tijekom dana s tehničkim izvlačenjem te traganja kako tijekom dana tako i u noćnim uvjetima te pomoću bespilotnih sustava.

Sudionici i K9 timovi su posjetili Zip Line Pazin, Pazinsku jamu te znamenitosti u Humu i Roču.

Ishod projektnih aktivnosti je izraditi okvire i smjernice za razvoj modula lake kategorije (LUSAR – Light Urban Search and Rescue) za traganje i spašavanje iz ruševina i potresa koji bi pokrili četiri zone u Republici Hrvatskoj (npr. Zagreb, Rijeka, Osijek i Split) te koji bi prilikom ustrojavanja, opremanja i osposobljavanja vodio računa o INSARAG metodologiji i smjernicama.


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26