Nagrada HGSS-u u Beču

Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) u utorak je u bečkoj palači Hofburg uručena nagrada „Life goes on“. Nagrada joj je pripala u kategoriji – hrabrost (Courage) – za sudjelovanje u akciji spašavanja njemačkog speleologa Johanna Westhausera u lipnju ove godine. Svečanosti su bila nazočna trojica gorskih spašavatelja iz Hrvatske, kojima je uručen kipić „Tara“.

Nesreća se je dogodila kada je njemačkom speleologu na dubini od oko tisuću metara i četiri kilometara od ulaza u jamu Riesending-Schachthöhle na Untersbergu u Berchtesgadenskim alpama, najdublju jamu u Njemačkoj, pao kamen na glavu, te je zadobio teške ozlijede. Nakon više od 11 dana unesrećenog speleologa iz najdublje njemačke jame s 1148 metara dubine iznijeli su na površinu zemlje spašavatelji iz Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske i Hrvatske, smjenjujući se u izuzetno zahtjevnoj akciji.

Predstavnicima spašavateljskih organizacija navedenih zemalja također su uručene nagrade. Austrijski mediji ističu da je to bila jedna od najtežih speleoloških akcija spašavanja, ikad izvedena na svijetu. Hrvatska gorska služba spašavanja dobrovoljna je i neprofitna humanitarna služba, javnog karaktera. Osnovana je 1950. godine.

 


Warning: Attempt to read property "data" on null in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/gsssplit/public_html/wp-content/themes/hgss-split/template-parts/section-instagram.php on line 26